Plus

Denice Dest volgt maître Sergio op bij First Dates: ‘Ik sta daar ook met een borrelend buikje’

Denice Dest is de opvolger van Sergio Vyent, die zeven jaar lang de maître was in First Dates. Daten op nationale televisie zou ze niet durven, al was haar eerste afspraakje met haar man toevalligerwijs óók in een restaurant.

Mark den Blanken
Denice Dest, met First Dates-barman Victor. Beeld Annemieke van der Togt
Denice Dest, met First Dates-barman Victor.Beeld Annemieke van der Togt

Haar bulderlach valt meteen op. De 42-jarige Denice Dest praat makkelijk en regelmatig met zelfspot, waardoor die lach nooit ver weg is. Voor wie het nachtleven in Amsterdam niet schuwt, is ze ongetwijfeld een bekende. Tot vijf jaar geleden was ze er regelmatig te vinden als ‘doorbitch’: een host die over het deurbeleid gaat, maar zeker geen uitsmijter is. Ook had ze een coachingpraktijk en trad ze op als stand-upcomedian. Nu heeft ze een nieuwe rol als maître in het populaire BNNVara-programma First Dates.

Ze volgt Sergio Vyent op, die koos voor een carrière in het theater en nu met Jim Bakkum toert in een voorstelling over Frank Sinatra. Dest heeft nog niet gesproken met de man die jarenlang de kandidaten van First Dates op hun gemak stelde aan de deur van het restaurant in Amsterdam-Noord. “Dat zou ik leuk vinden hoor, maar drie weken na mijn screentest mocht ik al vol aan de bak. Het is er dus nog niet van gekomen.”

Complimenten en een grapje

De bekende liefdesspreuken van Vyent verdwijnen. Dest gaat haar eigen invulling geven aan de rol van maître. “Zodra mensen mij zien, wil ik hun een welkom gevoel geven. Dat doe ik met mijn glimlach en door ervoor te zorgen dat mensen zich gezien voelen. Ik maak complimenten over de kleding. Ik vertel kandidaten wat over het restaurant, zeg dat ze heerlijk gaan eten en maak een grapje tussendoor. Het is natuurlijk ook erg spannend wat hun te wachten staat. Ik sta daar ook met een borrelend buikje.”

Dest vertrouwt op haar gevoel en levenservaring. Hoewel ze nu een gelukkig leven leidt met haar man Tim en hun 3-jarige tweeling, heeft ze ook een mindere periode gekend. “Ik ben vroeger gepest en was ook erg bezig met mijn gewicht. Voor ik mijn fantastische man ontmoette, had ik geen fijne relatie. Iedereen is zoekende tot je ‘ping’ hoort en denkt: dit is het! Ik heb hard gewerkt en denk nu: ja, ik ben wie ik wil zijn.”

Voor de kandidaten die meedoen aan First Dates heeft Dest veel respect: “Ik doe het ze niet na. Ik sta daar wel als maître, maar een eerste date op tv, dan ben je een bikkel! Je stapt een restaurant in waar je helemaal niet weet wat je te wachten staat. Het is toch fantastisch dat mensen dat aandurven.”

Eigen eerste date

Dest is veertien jaar samen met haar man die ze leerde kennen in het uitgaansleven, de technoscene in Amsterdam. Met hem woont ze in haar ouderlijk huis in Amsterdam- Zuidoost, waar ze opgroeide met haar tweelingzus. Opvallend genoeg was het eerste afspraakje met Tim óók in een restaurant. “Ik kwam binnen en was helemaal onder de indruk. Tim had onthouden welk wijntje ik lekker vind. Hij had een plek gevraagd waar we veel privacy hadden en een restaurant uitgekozen waarvan hij vond dat het bij mijn persoonlijkheid paste. We hebben daar uren gezeten. Het was ook heel emotioneel, omdat we allebei niet wisten wat ons overkwam. Na twee maanden zijn we al gaan samenwonen.”

Met haar eigen liefdesverhaal in het achterhoofd staat Dest nu bij de deur van het First Dates-restaurant. “Ik hoop bij iedere date dat het een match is. Dat is natuurlijk onmogelijk, maar dat is wel mijn insteek. Dat mensen later net als ik aan hun geliefden kunnen vertellen over hun bijzondere eerste date.”

First Dates, elke werkdag om 19.25 uur, NPO 3

Meer over