Nieuws

Deels versnipperd Banksy-schilderij geveild voor 22 miljoen euro

Het beroemde, deels versnipperde schilderij van de Britse kunstenaar Banksy is in Londen geveild voor 18,6 miljoen pond (bijna 22 miljoen euro). Veilinghuis Sotheby’s spreekt op Twitter van een record. Verwacht werd dat het werk tussen de 4 en 6 miljoen pond zou opbrengen.

Het Parool
Het kunstwerk ‘Girl with Balloon’, dat na veiling voor de helft door een versnipperaar ging.  Beeld AP
Het kunstwerk ‘Girl with Balloon’, dat na veiling voor de helft door een versnipperaar ging.Beeld AP

Toeschouwers reageerden geschokt toen het kunstwerk Girl with Balloon, vlak nadat het in oktober 2018 was verkocht op een veiling, live voor de ogen van het publiek voor de helft door een versnipperaar werd gehaald. Deze bleek ingebouwd in de lijst van het schilderij. De koper had vlak daarvoor 1.045.000 Britse pond (1,23 miljoen euro) voor het stuk neergeteld.

Het werk kreeg vervolgens de nieuwe titel Love is in the Bin en werd donderdag opnieuw te koop aangeboden. Verwacht werd dat het kunstwerk een veelvoud zou opbrengen van wat de koper er destijds voor had betaald, maar het uiteindelijke bod van meer dan 18 miljoen Britse pond overtrof alle verwachtingen. “Ik ben bang om deze hamer te laten vallen,” grapte de veilingmeester, uit angst dat het schilderij nog meer verrassingen in petto zou hebben. Die bleven gelukkig uit.

‘Sommige mensen denken dat het niet echt versnipperd werd. Dat werd het wel. Sommige mensen denken dat het veilinghuis erbij betrokken was, dat was niet zo,’ schreef Banksy, wiens identiteit een goed bewaard geheim is, in 2018 op Instagram.

De naam van de nieuwe koper is niet bekendgemaakt.

Meer over