Spoiler

De winnaar en de Mol van 2019 zijn bekend

Na negen weken van graven, gissen en nagelbijten voor molloten is zaterdagavond onthuld wie de Mol was in het negentiende seizoen van de NPO 1-hitshow Wie is de Mol?.

Leon van Wijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nieuwslezeres Merel Westrik gaat de geschiedenis in als de Mol van 2019. Daarmee is actrice Sarah Chronis de winnaar van deze reeks en zanger Nielson de verliezer.

"Het is echt een bevrijding," verzuchtte RTL Nieuws-gezicht Merel kort na de onthulling in een druk Amsterdams Vondelpark. "Je moet zó lang je mond houden, eerst over dat je meedoet, vervolgens over hoe ver je bent gekomen in het spel. En vervolgens ben je zo lang aan het liegen, draaien, bedreigen en jokken. Dit is echt een ongelofelijke opluchting."

'Onvergetelijk avontuur'
Westrik noemde haar deelname een 'ongelofelijk, onvergetelijk avontuur'. "Heel spannend af en toe, je hebt constant het gevoel dat iedereen op je zit te letten, je bent constant alert. Maar je krijgt ook een unieke kans om het spel als bedrieger én als kandidaat te spelen."

Merels ontmaskering was bijzonder pijnlijk voor medekandidaat Jamie Trenité, met wie Westrik een zogenoemd bondje had gevormd. Die samenwerking bleek gebaseerd op bedrog. "Ik heb haar dronken ondervraagd, meerdere avonden, ik heb alles gedaan," lachte hij. "Ik vind het geweldig, maar ik báál!" Merels tranen over zijn vertrek uit de show waren overigens wel echt, verzekerde ze. "Ik verloor iemand die me vertrouwde."

Kameleon
Haar tactiek in het programma was om een kameleon te zijn. "Om al die eigenschappen die ik in me heb te vergroten. Dus door soms warrig te zijn, rommelig te zijn, chaos te creëren, door soms te doen alsof ik opdrachten niet helemaal goed begreep. Maar wel te zorgen dat ik in sleutelposities terechtkwam. (...) En zo te balanceren tussen de ideale kandidaat [en de Mol]."

Merels rol als bedrieger staat lijnrecht tegenover haar dagelijkse werk als nieuwslezer, waarbij alles betrouwbaarheid en waarheid draait. "Het is heerlijk om één keer een ander leven te leiden."

Winnares Sarah gaat naar huis met de laagste prijzenpot ooit: 10.150 euro. Er had ruim 47.000 euro in kunnen zitten.

Miljoenen
Het negentiende seizoen van Wie is de Mol? speelde zich af in Colombia. Bijzonder aan deze reeks was dat er voor het eerst in de historie twee kandidaten in één aflevering naar huis moesten: acteur Rick Paul van Mulligen en presentator Jamie Trenité kregen in de zevende aflevering allebei een rood scherm.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Westrik treedt in de voetsporen van onder meer presentator Jan Versteegh, die vorig jaar de Mol was. De winnaar was toen zanger Ruben Hein, die Jan correct als Mol had aangewezen. Het huidige seizoen was het eerste met Rik van de Westelaken als presentator, nadat Art Rooijakkers vorig jaar na zeven seizoenen de omroep AVROTROS inruilde voor RTL4. Van de Westelaken, die zelf het vijftiende seizoen won, is volgend jaar overigens weer van de partij.

Wie is de Mol? is dit jaar wellicht populairder dan ooit. Naar de eerste aflevering van deze reeks keken bijvoorbeeld bijna drie miljoen mensen, een record voor de seizoensopener. Ook de weken daarna was de show steevast goed voor meer dan 2,5 miljoen kijkers. Of hiermee het record van het best bekeken seizoen van vorig jaar wordt verbroken, moet nog blijken. Vorig jaar keken wekelijks gemiddeld 2,6 miljoen mensen naar de show.

Meer over