PlusVoor alle leeftijden

De wijde wereld haalt het beste in Hans Hagens schrijven boven

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Bliksemkind van Hans Hagen (Querido, € 16,99).

Joukje Akveld
null Beeld

Wie is Hans Hagen?

Hans Hagen is schrijver van succesvolle boeken als Jubelientje en (samen met zijn vrouw Monique) Jij bent de liefste. Maar Hagens oeuvre kent ook een andere kant: als een van de weinige Nederlandse jeugdboekenauteurs situeert hij verhalen in landen waar kinderen weinig vanaf weten. Zo speelt De dans van de drummers in Ghana, Verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten en Het hanengevecht op de Filipijnen. Alle drie werden bekroond, de eerste twee met de Gouden Griffel. De wijde wereld haalt het beste in Hagens schrijven boven.

Waar speelt Bliksemkind zich af?

Dat wordt nergens benoemd, maar gezien het feit dat Hagen zich liet inspireren door een krantenbericht over een Indonesische jongen die mensen genas met een magische steen, vermoed ik dat het Indonesië is. Het landschap met rijstvelden en vulkanen bevestigt dat.

Wat is het verhaal?

Yoko wordt geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt, heeft ze een steen in haar hand. Ze gooit hem weg, maar hij ketst terug. En dat is niet zijn enige bijzondere eigenschap. Zodra Yoko ermee over de gezwollen voet van haar broertje of de pijnlijke rug van haar oma wrijft, verdwijnen de kwalen. Haar arme ouders ruiken geld en al snel staan de zieken in de rij. Het hele dorp profiteert mee, de enige die niet deelt in de euforie is Yoko – ze zou willen dat alles weer normaal was.

Is het boek net zo goed als de eerdere, bekroonde titels?

Ja. Hagen keert terug naar de strakke, ritmische zinnen waarop hij patent heeft. Hij creëert een magisch-realistisch verhaal dat je meezuigt in een wereld waar Couperus’ stille kracht nog bestaat. Bijzonder: het perspectief ligt niet alleen bij Yoko maar ook bij de steen, de bliksem en het rijstveld. Extra bijzonder: de illustraties van Martijn van der Linden. Deze tekenaar heeft zichzelf al vaak opnieuw uitgevonden en doet dat nu weer. Voor zijn iconische beelden lijkt hij goed naar de illustratiekunst uit de regio te hebben gekeken. Prijzen kunnen niet uitblijven.

Kijk hier voor nog veel meer kinderboeken voor alle leeftijden.

Meer over