Recensie

De Vrek is geen sterk statement, maar een warrig verhaal met lelijke muziek (**)

De Vrek van Molière spelen met een louter zwarte cast, kun je gerust een statement noemen. Ontzettend jammer dat de uitwerking zo rommelig is, dat je het spoort bijster raakt.

Simon van den Berg
null Beeld Jean van Lingen
Beeld Jean van Lingen

Het begint nog zo vrolijk. Kenneth Herdigein verwelkomt als volleerde MC het publiek, stelt de spelers voor, begroet BN'ers in de zaal en vertelt een paar grappen over het ontstaan van de voorstelling. De andere acteurs swingen loom mee.

Maar de schwung is er al snel uit als ze beginnen met het werkelijke stuk. Deze Vrek van Molière wordt ­gespeeld door louter zwarte acteurs. Dat is een statement in het over het algemeen erg witte toneel, en je zou kunnen betogen dat Molières satire - over een gierige vader die meer van zijn geld houdt dan van zijn kinderen - drijft op typetjes en sociale situaties zoals die nu populair zijn in De Dino Show of de films van Tyler Perry.

Maar de cast is wisselvallig en de bewerking en vooral de regie zijn zo rommelig, dat al snel volkomen onduidelijk is waar het in deze voorstelling om gaat. Sommige scènes worden nog overeind gehouden door het komische talent van Herdigein als een drietal typetjes en de fysieke humor van Michiel Blankwaardt, die de knecht speelt die alle liefdesintriges probeert te regelen.

Dieptepunten zijn de liedjes: lelijke musicalwerkjes van de geluidsband, zó slecht versterkt dat de teksten onverstaanbaar worden - en dat is vooral onverdraaglijk aan het slot, als de hele dramatische ontknoping gezongen wordt. Dan daalt deze voorstelling af naar een bedenkelijk amateuristisch niveau.

Op een paar punten komt de aangename losheid van het begin weer terug, maar het is te weinig. Deze cast had een beter project verdiend.

Meer over