De Verleiders passen eigen site aan na schenden privacywet

Theatercollectief De Verleiders gaat zijn website aanpassen en alsnog inrichten volgens de AVG-wet. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten.

Het Parool/ANP
De Verleiders Tom de Ket, George van Houts, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Löw tijdens hun eerdere voorstelling 'Door de bank genomen'. Beeld ANP
De Verleiders Tom de Ket, George van Houts, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Löw tijdens hun eerdere voorstelling 'Door de bank genomen'.Beeld ANP

Het gezelschap, dat nu in de theaters staat met een voorstelling over privacy, kwam donderdag voor de tweede maal deze week onder vuur te liggen toen BNR onthulde dat de eigen website niet voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Maandagavond voerden de acteurs in De wereld draait door (DWDD) een stukje op uit hun voorstelling #nietsteverbergen, waarna aan de talkshowtafel een serieus gesprek werd gevoerd over privacy en de impact van technologie op het dagelijks leven van mensen.

De onwaarheden en ongefundeerde uitspraken die in dit gesprek werden gedaan, leidden tot kritiek van tech-experts én minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Presentator Matthijs van Nieuwkerk kwam een dag later in DWDD terug op het gewraakte item en zei zichzelf achteraf te weinig kritisch te hebben opgesteld.

Zo beweerden de acteurs in DWDD onder meer dat de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD) mensen als terrorist aanmerkt als ze in een bepaalde wijk wonen en een zak kunstmest kopen. Ook claimden ze dat je smartphone je overal volgt en dat daar geen privacyregelgeving voor is.

'Pijnpuntje'
Na de stortvloed aan kritiek verklaarde het gezelschap dat de uitlatingen in DWDD 'gezien moeten worden in de theatrale context van de voorstelling' en dat ze ' het gesprek in de samenleving op gang willen brengen en belangrijke onderwerpen zoals privacy op de agenda willen zetten'.

Op BNR Nieuwsradio stelde acteur en voorman van De Verleiders George van Houts overigens ook gezien de ophef 'kennelijk een pijnpuntje te pakken te hebben'.

Trackingcookies
Voor BNR hield privacy-expert Brenno de Winter vervolgens de website van De Verleiders tegen het licht. Hij ontdekte dat het theatercollectief zelf de privacywet overtreedt door tracking- en adverteercookies te plaatsen, waarmee bezoekers van de website 'gevolgd' kunnen worden in hun surfgedrag op internet.

Dit werd niet gemeld aan bezoekers van de website, wat volgens Nederlandse en Europese wetgeving verplicht is.

'Doel bereikt'
"In het kader van de campagne hebben De Verleiders hun website ingericht met trackingspixels van Facebook, Twitter en Google", bevestigt een woordvoerder van het collectief donderdag.

Maar opnieuw zegt het gezelfschap te hebben gehandeld in de geest van de voorstelling. "Via deze pixels kunnen bezoekers van de website met advertenties op zowel Facebook, Twitter en Google benaderd worden."

Dit is volgens haar gedaan "om bewustwording te creëren over welke informatie je achterlaat en hoe dit voor commerciële doeleinden ingezet kan worden."

Zij voegt er aan toe dat met de publicatie van BNR "ons doel is bereikt. Nu dit openbaar is, zullen wij onze website inrichten volgens de AVG-wet."

Bekijk hier het bewuste item uit DWDD van maandag:

Ophef over privacy-item

- Ministers reageren zelden op tv-programma's. En al helemaal niet op toneelstukken: de politiek houdt zich doorgaans verre van het domein van de kunstenaar. Toch voelde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zich geroepen om de 'feitenvrije' theorieën van acteurscollectief De Verleiders in DWDD recht te zetten.

- Matthijs van Nieuwkerk erkende een dag later tijdens de uitzending van DWDD "te weinig kritische vragen" te hebben gesteld aan de vijf leden van De Verleiders.

- Acteur George van Houts (60) baarde vorig jaar ook al opzien toen hij bij Pauw een complottheorie over 9/11 ontvouwde. Het zorgde voor spanningen binnen theatercollectief De Verleiders, waarmee hij nu weer het toneel bestijgt. 'Nee, ik ben niet gek.' Lees hier het hele interview met Van Houts over #niksteverbergen.

Meer over