De tirade van Martijn Koning: een cadeautje dat Baudet dankbaar in ontvangst nam

RTL ging door het stof nadat cabaretier Martijn Koning in een uitzending van Jinek Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had afgebrand. Die liep, zoals vaker, boos weg, maar had weinig reden tot mopperen.

Roelf Jan Duin
Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet loopt weg bij Jinek, afgelopen donderdagavond.  Beeld RTL
Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet loopt weg bij Jinek, afgelopen donderdagavond.Beeld RTL

Het was een cadeautje dat Thierry Baudet dankbaar in ontvangst nam. Nadat Eva Jinek hem het vuur aan de schenen had gelegd en hij in felle ­debatten met Denkleider Farid Azarkan veelvuldig in het nauw gedreven was, bood Martijn Koning hem een ontsnappingsroute.

De cabaretier hield, als afsluiting van de show, een twee minuten durende tirade, waarbij hij Baudet antisemitisme en racisme aanwreef en daarbij niet schroomde om diens verloofde en toekomstige kinderen erbij te betrekken. En Baudet deed wat hij inmiddels al zo vaak deed als een interview hem niet zint: opstaan en weglopen. Een relletje was geboren, nooit weg voor een partij met twee zetels, die moet strijden om aandacht en die zich graag afzet tegen het ‘mediakartel’.

‘Grens overschreden’

Ook Koning was tevreden. “De bedoeling was Baudet raken en dat is wel ­gelukt,” zei hij vrijdag in reactie op de ontstane ophef. “Het is ontzettend mooi om een politicus aan te pakken die verschrikkelijke dingen zegt, overal mee wegkomt en aankomt met cijfers die niet kloppen. Zonder dat ie weg kon lopen – hoewel, nu liep hij alsnog weg. Dat was jammer, want ik had vooral zin om tegen hem te zeggen dat hij het coronavirus op een ­onbewoond eiland is.”

Minder blij waren ze bij RTL en bij de redactie van Jinek. Politiek verslag­gever Floor Bremer, die ook aan tafel zat, twitterde al om middernacht dat ze zich ‘totaal’ distantieerde van ­Konings tekst. Frits Wester liet weten begrip te hebben voor het weglopen van Baudet en bekritiseerde ook het format van Jinek, waarbij iedere uitzending wordt afgesloten door een cabaretier. “Als een discussie over en weer fel is gevoerd en de scheidsrechter al heeft afgefloten, vind ik het niet fraai om nog na te trappen als iemand zich niet meer kan verdedigen.”

Excuses RTL

En in de loop van vrijdag, het voorval was al urenlang trending op Twitter, zagen RTL en Jinek zich genoodzaakt te reageren. Koning had een ‘grens overschreden,’ vonden ze. ‘Ondanks herhaalde verzoeken van de ­redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten ­hiermee werden geconfronteerd.’ Baudet was al opgebeld om excuses te ­maken. Koning blijft wel welkom bij Jinek.

Martijn Koning tijdens zijn roast bij Jinek. Beeld RTL
Martijn Koning tijdens zijn roast bij Jinek.Beeld RTL
Meer over