PlusAlbumrecensie

De tijdloze blues van Son House: Voor wie wil horen waar de rockmuziek vandaan komt

Peter van Brummelen
null Beeld

Prachtige foto voorop de hoes van Forever On My Mind. We zien blueszanger Son House (1902-1988) met op schoot een stalen dobrogitaar. Het haar heeft hij in een keurige middenscheiding gekamd en hij draagt zo’n ouderwetse kantoorpikkenbrilletje, maar wat de foto echt af maakt, is het kleurige vest dat de blueslegende draagt, gebreid door mevrouw House stellen we ons voor.

Het moet een foto uit de jaren zestig zijn, toen Son House na zeker twee decennia niet te hebben gespeeld werd opgespoord door een stel bluesfanaten. Van de bluesrevival onder een jong en wit publiek was hij zich totaal niet bewust geweest, maar graag en met succes pakte hij zijn oude beroep weer op.

Uit die tijd stammen de niet eerder uitgebrachte opnames die zijn verzameld op Forever On My Mind. Het is een prachtige uitgave op Easy Eye Sound, het eigen label van Dan Auerbach van The Black Keys. Auerbach verzorgde ook de restauratie van de oude opnames, die werden gevonden in de collectie van Son House’ manager.

We horen de blues hier op zijn allerallerrauwst. Een stem en een gitaar, meer is er niet nodig voor delta blues, het genre waarin Son House uitblonk. Zingen doet hij hier met heel veel emotie en veel gekreun en gesteun, de gitaar is er alleen ter ondersteuning. Het zijn opnames uit 1964, maar de muziek klinkt nog veel ouder, tijdloos eigenlijk. Voor wie wil horen waar rockmuziek oorspronkelijk vandaan komt.

Blues

Son House
Forever On My Mind
(Easy Eye Sound)

Meer over