PlusSerie

De tieners in Euphoria zijn allesbehalve euforisch

André Nientied
Zangeres-actrice Zendaya is geknipt voor de hoofdrol van de getroebleerde tiener Rue. Beeld HBO
Zangeres-actrice Zendaya is geknipt voor de hoofdrol van de getroebleerde tiener Rue.Beeld HBO

Dramaserie
Euphoria
Regie Sam Levinson
Met Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Alexa Demie, Jacob Elordi
Te zien Ziggo, 8 weken vanaf 17/6

Eigenlijk was tiener Rue (Zendaya) al gedoemd vanaf haar geboorte, zegt ze in de voice-over aan het begin van de eerste aflevering van Euphoria, de dramaserie die sinds deze week op Ziggo te zien is. “Want ik ben drie dagen na 9/11 geboren.” Dus keken haar ouders met baby Rue in het ziekenhuis naar de nasleep van de aanslag op de Twin Towers.

Rue groeit op als een neurotisch kind dat met pillen rustig wordt gehouden. Ze raakt al snel verslaafd aan drugs. Nog voor de proloog is afgerond zit Rue in rehab om af te kicken.

Nee, Euphoria is geen licht en vrolijk tienerdrama. De scholieren uit de serie hebben een moeizame relatie met seks en drugs. Viel er om Netflixserie Sex Education – ook over scholieren en seks – nog te lachen, Euphoria doet meer denken aan het nihilisme van de tieners in Larry Clarks film Kids (1995), maar dan anno 2019. Slutshaming, sexting, alle moderne seksuele uitwassen komen aan de orde en geen taboe wordt geschuwd.

Trut of slet?

Tegelijkertijd toont Euphoria de bekrompen moraal van de tegenwoordige jeugd, zoals in de scène waarin jongens aan een meisje vragen ‘Are you a prude or a slut?’ Een trut of een slet, een tussenmogelijkheid bestaat er niet. Het gezette meisje waaraan de vraag wordt gesteld is nog maagd maar wil zich niet laten kennen – waarna ze slachtoffer wordt van een groepsverkrachting die wordt gefilmd en op internet gezet. Vanaf dat moment staat ze dus als slet bekend.

Euphoria werd bedacht en geschreven door Sam Levinson, de zoon van regisseur Barry Levinson (Rain Man, Wag the Dog). Hij putte inspiratie uit eigen ervaringen met verslaving. Zendaya is geknipt voor de hoofdrol: hoewel ze al 22 is, oogt de frêle actrice overtuigend als de getroebleerde tiener Rue. Ze vindt een onverwachte metgezel in nieuwkomer Jules (Hunter Schafer), een lijkbleek en extravert meisje dat ook niet probleemloos door het leven fietst. Zo krijgt ze in de eerste aflevering te maken met een daterape en neemt ze haar toevlucht tot automutilatie om een andere mannelijke belager af te schrikken. Nee, de wereld van Euphoria is allesbehalve euforisch en de escapistisch klinkende titel dient dat ook ironisch te worden opgevat.

Mannelijk naakt

In een serie die draait om seks mag niet moeilijk worden gedaan over mannelijk naakt. Inderdaad zwiepen er penissen in alle soorten en maten door het beeld, onder meer in de kleedkamerscène waarmee aflevering 2 opent. Functioneel naakt heet dat in een Nederlandse film, maar in puriteins Amerika valt dat nog wel­eens verkeerd. Zo haakte een van de mannelijke acteurs halverwege de opnames af omdat zijn personage in de loop van de serie ging experimenteren met de herenliefde en dat ging acteur en rapper Brian ‘Astro’ Bradley te ver. Zijn scènes werden opnieuw opgenomen met een andere acteur.

Het bewijst dat er nog een hoop taboes te slechten zijn, zeker in puriteins Amerika. Een rauwe serie als Euphoria kan daaraan bijdragen.

Meer over