PlusAlbumrecensie

De southern soul van The Teskey Brothers klinkt erg hecht

Peter van Brummelen
null Beeld

Zo, dat was mooi laatst op North Sea Jazz. Met jazz had de muziek van The Teskey Brothers maar heel, heel zijdelings iets te maken, met soul zoals die in de jaren zestig klonk in het zuiden van de Verenigde Staten des te meer.

Dat witte jongens van zo te zien ergens in de dertig zulke muziek zo authentiek wisten te vertolken was al verbazend, maar toen zanger Josh Teskey tussen twee nummers in wat zei tegen het publiek, deed hij dat ook nog eens met een niet te missen Australisch accent.

Uit Melbourne komt de groep rond de broers Josh en Sam Teskey. Die laatste is een puike gitarist, maar de sterkste troef van The Teskey Brothers is toch echt de zang van broer Josh. Uit Josh’ keel komt een geluid dat lijkt opgetrokken uit gelijke delen Otis Redding en Wilson Pickett. Maar waar vroeger zeker op de platen van Pickett het gaspedaal wel een stevig werd ingedrukt, is op Run home slow het tempo in alle songs – het zat er in met zo’n titel – heerlijk traag.

Voor in 2017 hun debuutalbum Half mile harvest verscheen, hadden de leden van The Teskey Brothers al tien jaar met elkaar gespeeld. Dat hoor je af aan de muziek op Run home slow: de southern soul van de Aussies klinkt opvallend hecht.

Aan het eind van de zomer staan ze trouwens op het festival Into The Great Wide Open op Vlieland.

Pop

The Teskey Brothers - Run Home Slow (Decca)

Meer over