Nieuws

De Slag om de Schelde en andere films dit jaar al op Netflix

Enkele grote Nederlandse films die nog niet in de bioscoop te zien zijn geweest, verschijnen dit jaar al op Netflix. Dat maakte de streamingdienst donderdag bekend.

Marjolijn de Cocq
Uit De Slag Om De Schelde. Beeld September Film
Uit De Slag Om De Schelde.Beeld September Film

De Slag om de Schelde, geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. met een budget van 14 miljoen euro, ging 14 december in Vlissingen in wereldpremière; een dag later gingen de bioscopen opnieuw dicht, waardoor de bioscooprelease moest worden uitgesteld. Het is de bedoeling dat de film eerst in de bioscopen te zien zal zijn, voordat hij gestreamd wordt door Netflix. Hetzelfde geldt voor Mijn beste vriendin Anne Frank van regisseur Ben Sombogaart, over de vriendschap tussen Hannah Gos­lar en Anne Frank.

In een gelikte onlinepresentatie maakte Janey van Ierland, manager acquisities en coproducties Netflix Benelux, gisteren ook bekend dat Eché Janga’s magisch-realistische Buladó – de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste internationale film – vanaf 5 maart te streamen is. Later dit jaar komen ook de derde Misfit-film en Just Say Yes, een ­romantische komedie van Appie Boudellah en Aram van de Rest met onder anderen Yolanthe Cabau, Tino Martin en Jim Bakkum, op Netflix.

Rapper Richie

Hoofdrolspeler Frank Lammers kondigde Ferry aan (‘de film waar iedereen op zit te wachten’), een ­prequel van het eerste seizoen van Undercover, waarin te zien is hoe de Brabantse Ferry Bouwman drugs­koning is geworden. Ook waren de eerste beelden te zien van het derde seizoen van de hitserie.

Regisseur Shady El-Hamus is bezig met de postproductie van de eerste Nederlandse Netflix Original-film: Forever Rich. Daarin draait het om de populaire rapper Richie (Jonas Smulders), die vlak voor een ­belangrijk ­optreden door een groep gewapende tieners wordt beroofd van zijn pronkjuweel: een peperduur horloge. Nadat de beelden van de vernederende beroving viraal zijn gegaan, riskeert Richie alles wat hij heeft opgebouwd om zijn beschadigde imago te herstellen. “Een film die helemaal past bij de tijdgeest van nu,” aldus Van Ierland.

Influencer

Actrice Anna Drijver schrijft de eerste ­Nederlandse Netflix Original-comedyserie. In de nog naamloze serie, geregisseerd door Jelle de Jonge, speelt Elise Schaap een influencer die steeds verder gaat om zo veel mogelijk volgers te krijgen. Het Bel­gische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah maakt de serie Grond, over een jonge ondernemer die heilige grond vanuit Marokko naar België haalt om moslims in te kunnen begraven.

Meer over