Plus

De 'onbekendste popster' bezingt voetballers en trainers

Meindert Talma, de onbekendste popster van Nederland, heeft een album gemaakt met elf verhalende liedjes over eigenzinnige voetballers en trainers.

Machiel Coehorst
Meindert Talma: 'Cruijff was voor mij lang een personage uit een boek.' Beeld Henx/Henk Veenstra
Meindert Talma: 'Cruijff was voor mij lang een personage uit een boek.'Beeld Henx/Henk Veenstra

Eerst maar eens informeren naar die wat archaïsche albumtitel, Balsturig: "De voetballers en trainers in de liedjes zijn personen met een eigen karakter. Balsturig betekent eigengereid, koppig. En er zit het woord 'bal' in natuurlijk," vertelt Meindert Talma in zijn pittoreske woning in het Groningse Noordhorn.

In elf liedjes bezingt Talma de eigenzinnige karakters van onder anderen Arjen Robben, Robin van Persie en Johan Cruijff, maar ook van minder bekende voetballers als Abe van den Ban en Jan Blijham. Sommige liedjes lagen al even op de plank.

Andere zijn ontstaan bij voetbalavonden, waar Talma regelmatig voor gevraagd wordt sinds 2012, toen zijn eerste voetbalalbum verscheen: Eenmaal oranje, over eenmalige internationals als André Hoekstra, Bert van Marwijk en Oeki Hoekema. "Zo heb je de avond 'Bier en Ballen' in Breda en 'De bal is rond' in Winschoten. Het is altijd leuk om dan een nieuw liedje te schrijven."

Denksporter
Niet bij iedereen zal meteen een belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam Meindert Talma, al heeft de geboren Fries vijftien albums op zijn naam staan. Melancholieke, soms droogkomische teksten, onvoorspelbaar meanderende melodielijnen en een gortdroge, donkere stem vormen de ingrediënten van een volstrekt eigenzinnig (of balsturig) en uniek repertoire.

Ooit noemde journalist Sander Pleij hem 'Nederlands onbekendste popster'. Talma vindt het prima. "Het liefst word ik natuurlijk elke dag op de radio gedraaid, maar ik leg me erbij neer dat de massa me niet blieft. Zolang ik mooie platen kan maken, blijf ik gewoon mijn ding doen."

In zijn beginperiode trad Talma op met begeleidingsband The Negroes ("Die naam zou nu niet meer kunnen."). Later stond hij solo op het podium, of met bands in wisselende samenstellingen. Sinds het verschijnen van Jannes van der Wal (2016), een plaat over een andere balsturige (denk)sporter, treedt Talma weer op met een vaste band.

En nu is er dus opnieuw een album, met voetballiedjes. "Die passie voor voetbal is ontstaan tijdens het WK van 1978. Ik was toen 9 jaar en fan van Ajax, met Dick Schoenaker en Tscheu La Ling als grote helden."

Ook het boek in de kast van zijn ouders, München 74 Wereldkampioenschap van Hans Molenaar en Cees van Nieuwenhuizen, sprak tot de verbeelding: "Talloze malen heb ik alle heroïsche wedstrijdverslagen gelezen en de foto's bekeken van de tanige, engelachtige Johan Cruijff en zijn kameraden, die allemaal indrukwekkende bakkebaarden hadden."

Aanvankelijk was Cruijff voor de jonge Talma een fictief persoon. "Cruijff voetbalde in Spanje en ik was te jong om het WK van 1974 en het EK van 1976 bewust mee te maken. Tijdens het WK 1978 in Argentinië was hij er niet bij. Daarom was Cruijff voor mij een boekpersonage."

Friese voetbalheld
Behalve het lied over Cruijff (en de band met zijn tweede vader 'Ome Henk') staan er op Balsturig karakteriseringen van onder anderen trainer Fritz Korbach ("Een bezeten trainer die helaas verslaafd raakte aan alcohol."), Louis van Gaal ("Een zelfverzekerde, maar ook gevoelige man.") en Dick Nanninga ("Een bikkelharde aanvaller met een geweldige koptechniek.").

En, hoe kan het ook anders: van de Friese voetbalheld Abe Lenstra. "Hij is de personificatie van balsturig. Hij weigerde, ondanks vele lucratieve aanbiedingen, naar een buitenlandse club te gaan, omdat hij al een goed inkomen had bij Heerenveen."

En dan is er nog dat lied over Jan Blijham. "Midden jaren 60 een sterspeler bij Veendam. Hij kreeg de kans om bij Ajax te spelen. Maar zoals ik zing: 'Voelde me niet zo prettig buiten de Groningse grenzen. Die Hollanders zijn zo gebekt, het zijn niet ons soort mensen.' Blijham kwam moeilijk uit zijn woorden, wat vaak tegen hem werd gebruikt in wedstrijden. Dan werd hij uitgescholden en geprovoceerd. Blijham reageerde altijd fysiek door klappen uit te delen en te schoppen, en dan kreeg hij weer kaarten."

Het album is niet alleen bedoeld voor voetballiefhebbers. "De liedjes zijn niet doorspekt met kennis, het gaat meer over psychologische zaken. Het lied over Arjen Robben handelt bijvoorbeeld over zijn doorzettingsvermogen. Voor school en training fietste hij vier keer per dag van Bedum naar Groningen. Ook toen hij bij Chelsea voetbalde, kwam hij op de fiets naar het stadion."

Geen seizoenskaart
Talma's eigen voetbalcarrière zal niet zo snel een thema zijn op een voetbalalbum. "Ik heb nooit in clubverband gespeeld."

Stadions bezoekt hij ook niet. "Ik ben al vaak de hort op, dus daar heb ik niet veel behoefte aan. Je staat ook anderhalf uur in de kou. Als ik een zoon of dochter zou hebben die voetbal leuk zou vinden, had ik wel een seizoenkaart voor FC Groningen gekocht, maar mijn twee dochters hebben geen interesse."

Tot slot: welke speler van nu leent zich voor een voetballiedje? "Memphis Depay, omdat hij met Virgil van Dijk het nieuwe boegbeeld van Oranje is en behoort tot de nieuwe voetbalgeneratie die graag opvalt met Instagramfoto's, tattoos, rapvideo's en, in het geval van Depay: expliciete uitspraken over het geloof."

Talma schreef ook vier autobiografische romans, een dichtbundel en een interviewboek. De romans verschenen in combinatie met een cd. Ook bij Balsturig hoort een boek.

Meindert Talma: Balsturig, Excelsior, €17,99.

Meer over