PlusFilmrecensie

De nieuwe Sword Art Online is leuk voor nieuwkomers, maar overbodig voor fans

Sword Art Online Progressive: Aria of a Starless Night is de nieuwste toevoeging aan de populaire Sword Art Online franchise. Aria of a Starless Night is een goede kennismaking voor diegenen die onbekend zijn met het verhaal, maar teleurstellend voor fans.

Roosje van der Kamp
De nieuwste Sword Art Online-film is een goede kennismaking met de populaire franchise. Beeld
De nieuwste Sword Art Online-film is een goede kennismaking met de populaire franchise.

Met Sword Art Online Progressive: Aria of a Starless Night krijgt de populaire Sword Art Online-franchise, die bestaat uit meerdere romans, mangastrips, animeseries, games en films, een nieuwe serie. Het verhaal speelt zich nog steeds af in 2022, dat toen de originele romans van Reki Kawahara verschenen nog in de nabije toekomst lag.

Sword Art Online gaat over, en speelt zich grotendeels af in, de gelijknamige videogame Sword Art Online, een role-playing game die gebruikmaakt van NerveGear, een soort helm die breinactiviteit meet. Spelers laten hun gamepersonage dus niet bewegen met hun duimen, maar met hun brein, waardoor ze zich in de game wanen.

Wat de spelers niet weten wanneer ze voor de eerste keer inloggen, is dat ze vast komen te zitten in het spel. Ze kunnen de game alleen verlaten wanneer ze honderd levels ongedeerd doorkomen. Wie in de game sterft, blijkt in het echt namelijk ook het loodje te leggen.

Aria of a Starless Night is in feite een verfilming van de eerste twee afleveringen van de animeserie, verteld vanuit het perspectief van het tienermeisje Asuna Yuuki, een van de twee hoofdpersonages van de franchise. De film voegt daarom weinig nieuws toe aan het verhaal, al verdrijven de vele vechtscènes de verveling.

De nieuwste Sword Art Online-film blinkt vooral uit in het overbrengen van de emoties van Asuna, door het gebruik van verschillende kleurschema’s en geluid. Desondanks biedt de film weinig nieuwe inzichten in haar personage. De film is daarmee een goede kennismaking met de populaire franchise, die met deze film een nieuwe serie lijkt te krijgen, maar blijkt overbodig voor fans.

Sword Art Online Progressive: Aria of a Starless Night

Regie Ayako Kawano
Met de stemmen van Yoshitsugu Matsuoka, Inori Minase, Bryce Papenbrook
Te zien in Arena, Melkweg, De Munt, Pathé Noord

Meer over