De nieuwe lichting Beeldmakers: illustrator Emile Weisz

De rubriek De beeldmakers biedt een podium aan beginnende fotografen en illustratoren. Zij zijn verkozen door een jury bestaande uit fotograaf Gilleam Trapenberg, fotograaf en regisseur Rahi Rezvani en beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen en vertegenwoordigers van Het Parool en Vandejong, de initiatiefnemers. De winnaars krijgen de ruimte in Het Parool. Vandaag en volgende week is dat illustrator Emile Weisz (23).

Jan Pieter Ekker
null Beeld Emile Weisz
Beeld Emile Weisz

‘De tekeningen van Emile Weisz nemen je mee in een fantastische wereld,’ aldus de jury. ‘Zijn illustraties, vol persoonlijke metaforen en mysterieuze beeldtaal, zijn het resultaat van de droomachtige staat waarin hij verkeert wanneer hij zijn creativiteit met meditatie activeert.’

De expressieve houtskool- en inkttekeningen op deze pagina’s zijn uit de 50 pagina’s tellende graphic novel Beyond the Isle, die hij in 2020 maakte als afstudeerproject voor zijn studie VAV-Moving Image aan de Rietveldacademie. Ze vertellen het verhaal van een eiland met bergen sloophout, waar de bewoners een primitieve samenleving hebben opgebouwd. Vanuit de omringende oceaan spoelt een grote witte kubus aan, hun enige verbinding met de wereld buiten hun eiland. De kubus explodeert en er wordt een baby geboren.

null Beeld Emile Weisz
Beeld Emile Weisz

Weisz: “Het is een boek over rouw. Mijn broer is overleden en ik wilde mijn gevoelens van rouw omzetten in een verhaal. De dood is zo’n abstract iets, ik heb geprobeerd dat om te zetten in iets visueels. Op de Rietveld werd daar wisselend op gereageerd; het ligt blijkbaar nog altijd ingewikkeld als iets te direct en concreet een verhaal wil zijn.”

Meer over