PlusDe Beeldmakers

De nieuwe lichting Beeldmakers: illustrator Ehud Neuhaus

De rubriek De Beeldmakers biedt een podium aan beginnende fotografen en illustratoren. Zij zijn verkozen door een jury. De winnaars krijgen de ruimte in Het Parool. Deze week: winnaar van de Publieksprijs Ehud Neuhaus (47).

Marjolijn de Cocq
Het zelfportret met de stevige lijnen was een soort oefening. Beeld Ehud Neuhaus
Het zelfportret met de stevige lijnen was een soort oefening.Beeld Ehud Neuhaus

Ehud Neuhaus woont in Amsterdam en is webdesigner en yogadocent; hij illustreert, maakt animaties en fotografeert – analoog. Hij laat zich, ook in zijn waterverftekeningen, inspireren door heel gewone dingen en ziet als hij door de stad loopt altijd wel een verhaal, dat hij dan in alle eenvoud op papier wil zetten. “In een combinatie van kleuren, of een combinatie van schoonheid en viesheid, industrieel en manmade. Of in het onkruid, de natuur die in een straathoek van de stad probeert door te dringen.”

Het zelfportret met de stevige lijnen links op deze pagina was een soort oefening die Neuhaus had bedacht. “Ik keek in de spiegel en tekende zonder naar het papier te kijken. Het mooie is dat het toch iets van mij naar boven heeft gehaald, het maakt toch iets los.”

Het werk van Neuhaus heeft niet per se een boodschap, maar hij hoopt door de dingen te delen die hem raken zijn gevoelens op een of andere manier door te geven. Zijn kunst valt voor hem mooi samen met de rol die yoga in zijn leven speelt. “Yoga is ook heel erg bij jezelf naar binnen kijken en zoeken naar eenvoud; de ideeën die je hebt een voor een bij je laten opkomen. Het is ook een proces van dingen simpeler maken.”

Ehud Neuhaus woont in Amsterdam en is webdesigner en yogadocent. Beeld Ehud Neuhaus
Ehud Neuhaus woont in Amsterdam en is webdesigner en yogadocent.Beeld Ehud Neuhaus

De jury van De Beeldmakers bestaat uit fotograaf Gilleam Trapenberg, fotograaf en regisseur Rahi Rezvani, beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen en vertegenwoordigers van Het Parool en Vandejong, de initiatiefnemers.

Meer over