PlusAchtergrond

De nieuwe Charlie’s Angels is een eerbetoon, maar vooral een statement

De hitserie Charlie’s Angels heeft veel vervolgen gehad. Enkele waren een succes, maar de meesten flopten. Acteur en regisseur Elizabeth Banks probeert het nu opnieuw.

Ab Zagt
Kristen Stewart, Ella Balinska and Naomi Scott (v.l.n.r.) in de door Elizabeth Banks geregisseerde Charlie's Angels.  Beeld Nadja Klier
Kristen Stewart, Ella Balinska and Naomi Scott (v.l.n.r.) in de door Elizabeth Banks geregisseerde Charlie's Angels.Beeld Nadja Klier

Hoeveel Charlie’s Angels zijn er eigenlijk al geweest? Sinds de originele tv-serie uit 1976 is vaak geprobeerd de drie vrouwelijke detectives te laten herrijzen. Meestal vergeefs.

Actrice Elizabeth Banks (bekend van onder meer Pitch Perfect en The Hunger Games) probeert als regisseur de franchise nieuw leven in te blazen. “De film is meer dan een eerbetoon aan de eerste serie en de daarop volgende speelfilms. Het is ook bedoeld om te laten zien dat vrouwen hun eigen baas zijn en zich niet meer de wet laten voorschrijven,” zegt Banks, die ook het scenario schreef en een van de bazen van de drie Angels speelt.

Banks koos voor een jonge cast met Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska. Zij treden in het voetspoor van het illustere trio Farrah Fawcett, Jaclyn Smith en Kate Jackson uit de serie waarmee het allemaal is begonnen. Dat drietal was gecast op basis van hun haarkleur: blond, bruin en donker.

Het personeelsverloop was in de eerste jaren van de serie niet gering. Fawcett gaf er na het eerste seizoen al de brui aan en werd vervangen door Cheryl Ladd. Jackson vertrok na het derde seizoen omdat zij het niet eens was met de scripts. Er werden zes seizoenen gemaakt.

Sexy uitstraling

Aanvankelijk lag de serie onder vuur vanwege het vermeend uitbuiten van de sexy uitstraling van de hoofdrolspeelsters, maar de aanpak werkte wonderwel. De kijkcijfers waren wereldwijd, ook in Nederland, indrukwekkend.

Geen wonder dus dat er talloze opvolgers kwamen. Niet alleen regelrechte vervolgen, maar ook vrije bewerkingen als het in vergetelheid ­geraakte Toni’s Boys, waarin drie mannelijke agenten op pad werden gestuurd door opdracht­gever Toni, gespeeld door Hollywoodlegende Barbara Stanwyck.

In de bioscoop maakte Charlie’s Angels in 2000 furore met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu. Ondanks matige recensies werd de film een kassucces, wat drie jaar later leidde tot de vervolgfilm Full Throttle.

Minder voorspoedig verging het een nieuwe televisieserie in 2011 met een onbekende cast (Annie Ilonzeh, Minka Kelly en Rachel Taylor). Na de vierde aflevering stopte ABC met de reeks. Een ander project, Angels ’88, geproduceerd door Aaron Spelling, die verantwoordelijk was voor de eerste tv-serie, bereikte niet eens de televisieschermen. Ook andere series, het Spaanstalige Angeles en de variant V.I.P. met Pamela Anderson, gingen kopje onder.

Flop

De nieuwste Angelsspeelfilm is moeilijk uit de startblokken gekomen. De film is al geflopt in Amerika en krijgt nu een kans in de rest van de wereld. Banks’ versie bevat meer krachtige input van de Angels en hun misdaadbestrijdende organisatie is een multinational geworden, waarin ook vrouwen de lijntjes uitzetten. Baas Bosley is een codenaam geworden voor diverse opdrachtgevers, van wie Banks er zelf één speelt.

Of de tumultueuze voorgeschiedenis vol hits en flops ook deze Charlie’s Angels-film, de eerste die door een vrouw werd geregisseerd, dwars gaat zitten is niet geheel ondenkbaar na de matige resultaten in Amerika. Daar kunnen zelfs drie verse engelen met gevarieerde karakters, haarkleuren en culturele achtergronden, vermoedelijk weinig aan veranderen.

Meer over