Update

De muzikale doden van 2012

In 2012 zijn ons weer heel wat muzieksterren ontvallen. Het overlijden van Whitney Houston in Februari van dit jaar schokte de wereld, maar ook de dood van sterren als Donna Summer, Davy Jones van The Monkees, Andy Williams en BeeGee Robin Gibb zorgde voor veel verdriet bij muziekliefhebbers.

Eric Borsje

Whitney Houston overleed op 12 februari dit jaar. Ze is slechts 48 jaar oud geworden. Zij verdronk in de badkuip van een hotel in Beverly Hills. Haar dood had ook nog een onverwacht Nederlands tintje: Raffles van Exel, de Nederlandse vriend van Whitney Houston, zou haar coke hebben geleverd en ruimde vlak na haar overlijden haar hotelkamer op. En dan hadden we nog de gelekte foto uit het rouwcentrum, de foto van de lijkzak, de geheime verhoudingen met Jermaine en Michael Jackson, de overspannen dochter, de boze moeder, en de plots duurder geprijsde cd's. Whitney was die maand dagelijks voorpaginanieuws.

null Beeld

Jon Lord, de keyboardspeler van hardrockband Deep Purple, overleed op 16 juli. Legendarisch is zijn loopje in 'Child in Time'. Een bij muziekliefhebbers bekend feit is dat Jon Lord, naast zijn werk in Deep Purple, ook veel compositorisch werk op het gebied van klassieke muziek en de jazz heeft afgeleverd.

null Beeld

Zanger Robin Gibb, één van de Bee Gees, overleed op 20 mei.De broers Barry, Maurice en Robin eind jaren zestig met z'n drieën de Bee Gees.

Ze werden wereldberoemd met hun hoge driestemmige zang. Bekende hits zijn 'Words' en 'Stayin' Alive', uit de film 'Saturday Night Fever'.

Van de vier broers leeft nu alleen Barry nog. De tweelingbroer van Robin, Maurice, overleed in 2003. Jongere broer Andy stierf in 1988.

null Beeld

De Amerikaanse disco-zangeres Donna Summer overleed op 17 mei. Summer werd vooral in de jaren zeventig wereldberoemd met hits als 'I Feel Love', Last Dance' en 'Hot Stuff'. Summer overleed aan de gevolgen van kanker. In het nationaal geheugen gegrift staat haar Nederlandse debuut in Van oekels Discohoek bij de VPRO in 1975.


In ons land viel er te treuren om Alexander Curly en zangeres Miggy. Curly overleed op 4 juni en zal vooral herinnerd worden om zijn hit 'I'll never drink again' en zijn Nederlandstalige klapper 'Guus' uit 1975.

One Hit Wonder Miggy (overleden op 7 november) zullen we altijd blijven herinneren door haar kraker 'Annie (hou jij m'n tassie effe vast)'.

null Beeld

Nog zo'n one hit wonder, maar dan op mondiale schaal, was de koning van de hippies: Scott Mckenzie, die op 18 augustus overleed.

Hij maakte zich onsterfelijk met zijn hit San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) uit 1967.

null Beeld

Davy Jones, frontman van de sixtiesgroep The Monkees overleed op 29 februari. Een Engelsman die met The Monkees triomfen vierde in Amerika en ver daarbuiten. Van 1965 tot 1971 was Jones zanger van The Monkees, een groep uitsluitend geformeerd vanwege de televisieserie rond de band. Bekendste hits waren 'Last train to Clarksville' en 'Daydream Believer'.

null Beeld

Etta James, de Amerikaanse blues-, R&B- en gospelzangeres overleed op 20 januari . Ze stond ook bekend als "Miss Peaches". James leed al lange tijd aan leukemie.

Collegajazzmuzikant Dave 'Take Five' Brubeck overleed op Sinterklaasavond op 92 jarige leeftijd.

null Beeld

De man die menig huisvrouwenhart in de jaren zeventig sneller deed slaan, crooner Andy Williams, stierf op 25 september.

Williams had van 1962 tot 1971 zijn eigen show op de Amerikaanse tv, een programma dat ook op de Nederlandse televisie te zien is geweest. Williams werd 85 jaar.

null Beeld

Een van de oprichters van de New Yorkse hiphopformatie Beastie Boys, Adam Yauch, is overleden op 4 mei. Yauch vormde samen met Mike Diamond en Adam Horowitz vanaf 1979 de Beastie Boys. Grootste hit: '(You Gotta) Fight for Your Right (to Party)'.

Tenslotte kunnen we vandaag Ravi Shankar toevoegen aan de lijst van muzikale doden van 2012. Shankar werd in het Westen vooral beroemd dankzij zijn samenwerking met violist Yehudi Menuhin, jazzsaxofonist John Coltrane en Beatles-gitarist George Harrison, die hem omschreef als de 'godfather van de wereldmuziek'. Shankar is 92 jaar geworden.

null Beeld
Meer over