PlusDe erelijst

De muziek van de Amerikaanse meidengroep TLC was meisjesachtig en stoer tegelijk

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Crazysexycool van TLC uit 1994.

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Vandaag is het twintig jaar geleden dat Lisa ‘Left Eye’ Lopez om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Honduras. Ze was een van de drie leden van TLC, de succesvolste Amerikaanse meidengroep aller tijden. Ja, écht, TLC deed het beter dan The Supremes en Destiny’s Child. Crazysexycool wordt allerwegen beschouwd als het meest geslaagde TLC-album.

Hoogste positie in albumlijsten. 3 in de Verenigde Staten, 4 in het Verenigd Koninkrijk, 4 in Nederland.

Terug in de tijd Het gebeurde in Honduras, waar Lisa Lopes was vanwege een liefdadigheidsproject. Ze zat de 25ste april van het jaar 2002 zelf achter het stuur van een gehuurde Mitsubishi SUV toen het noodlot toesloeg. Een botsing met een tegenligger wist Lopes te voorkomen, maar naast de weg knalde ze tegen twee bomen. Ze werd uit de auto geslingerd en was op slag dood, 30 jaar oud nog maar.

Van de drie leden van TLC was Lopes, zangeres en rapster, de wildste. Zwoele r&b was de specialiteit van de groep, maar zij leefde het leven van een rocker. Lopes zat onder de tattoos en dronk veel meer dan goed is voor een mens. Geruchtmakend was in 1994 een volkomen uit de hand gelopen ruzie met haar vriend Andre Rison, een professionele footballspeler.

Nadat Rison haar had bedrogen met een andere vrouw, dacht Lopes wraak te nemen door een deel van zijn geliefde sneakercollectie in de fik te steken. Het eindigde ermee dat het complete huis dat de twee bewoonden in vlammen opging.

Waarom nu herbeluisteren? TLC was een aan de tekentafel bedachte groep. Maar al op het tweede album Crazysexycool bleek het trio (dat behalve Lisa Lopes bestond uit de zangeressen Tionne ‘T-Boz’ Watkins en Rozonda ‘Chilli’ Thomas) toch echt wel iets meer te zijn dan een platenbonzenproject. De jaren 90 waren een gouden tijd voor r&b en TLC draaide zowel in commercieel als artistiek opzicht mee in de top van het genre.

Hiphop was een belangrijk onderdeel van de r&b van TLC. Op een ondergrond van lekker stevige beats zongen en rapten Lopes, Watkins en Thomas over wat meiden van hun leeftijd bezighield. Maar luisteraars die niet tot die groep behoorden, werden zeker niet buitengesloten. De muziek van TLC was meisjesachtig en stoer tegelijk, maar net zo makkelijk ook zowel hitgevoelig als van de straat. Mooiste nummer: de langzaam groovende ballad Waterfalls, die ook in Nederland een grote hit was.

De dood van Lisa ‘Left Eye’ Lopes was vanzelfsprekend dramatisch voor TLC. De overige leden gingen, met wisselend succes, wel door. Komende zomer staat TLC zelfs op het Engelse festival Glastonbury.

Verder luisteren Er was als gezegd veel en veel meer goede r&b in de jaren 90. Een fijne playlist op Spotify is I Love my 90's r&b, waarin zowel hitparadewerk als alternatieve varianten aan bod komen.

Peter van Brummelen

Meer over