De Mooiste Marathon is nagelbijtend spannend

In de documentaire De Mooiste Marathon (maandagavond te zien op NPO 2) volgt Geertjan Lassche marathonloper Michel Butter tijdens zijn poging de olympische limiet te lopen. Van zeer dichtbij.

Jan Pieter Ekker
Michel Butter Beeld afp
Michel ButterBeeld afp

"Het voelt alsof ik in een tunnel loop," zegt marathonloper Michel Butter in De Mooiste Marathon. Hij snuift en ademt nerveus, terwijl hij zijn ideale race visualiseert.

Niks meer
Dan zien we hem lopen, in de laatste kilometers van de Marathon van Amsterdam, november 2012. Zijn coach roept dat 'we' nog één keer onder de drie minuten moeten. "Nu doet het pijn," zegt Butter. "Mijn ademhaling is hoger. Ik zit licht tegen kramp aan. Kramp moet weg... Eigenlijk voel ik dat ik niks meer over heb, maar ik móet versnellen."

Hij rent het Olympisch Stadion in. "Ik zie het hele stadion gek worden: kabaal, echt oorverdovend, en tegelijkertijd voel ik me heel erg alleen, want ik moet het nog wel effe doen."

Butter finisht op 2.09.58. Hij is pas de derde Nederlander die onder de 2.10.00 loopt op het koningsnummer; alleen recordhouder Kamiel Maase (2.08.21) en Gerard Nijboer (2.09.01) waren ooit sneller.

Nagelbijtend spannend
In De Mooiste Marathon volgt journalist en regisseur Geertjan Lassche - die onder meer documentaires maakte over bergbeklimmen (Hemelbestormers), topsport en geloof (Zwart Ijs), wielrennen (Thomas Dekker) en nu werkt aan een film over FC Twente - Butter en diens trainer Guido Hartensveld in de aanloop naar de Marathon van Amsterdam van vorig jaar, waar Butter zich wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van zeer dichtbij.

De limiet is scherp: Butter moet onder de 2.11.00 lopen, terwijl hij net terugkomt van een zware blessure en de omstandigheden zwaar zijn want het regent en het is koud. Butter komt op de finish acht tellen tekort.

De nagelbijtend spannende documentaire (óók als je de uitkomst al kent) eindigt met de mededeling dat Butter in april een nieuwe poging zal wagen tijdens de Marathon van Rotterdam. Butter zegt zijn kansen op 98 procent te schatten: "En die twee procent liggen niet aan mij." Dan volgt nóg een mededeling: 'Butter is opnieuw geblesseerd geraakt; hij kan de Spelen op zijn buik schrijven.'

Butter is nu afhankelijk van Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF. Deze week startte oud-schaatser Erben Wennemars in DWDD alvast een lobby. "Limieten zijn limieten," zei hij tegen Butter. "Maar regels zijn er om gebroken te worden. Maar dan moet jíj er wel in geloven. Zeg: ik wil gewoon naar de spelen! Maurits, ik hoor daar thuis."

Het had er alle schijn van dat Wennemars daar meer van overtuigd was dan Butter zelf.

De Mooiste Marathon van Geertjan Lassche. Maandag 28/3, 21.00 uur, NPO 2.

Meer over