PlusFilmrecensie

De maffia, dat is een wat verfomfaaid stel oude mannen

Als een maffioso in een film verklaart dat de volgende overval zijn ‘laatste klus’ wordt, weet je dat er problemen gaan komen, en dat is in The Last Ride of the Wolves niet anders. Toch zet de film een geheel eigen beeld neer van de Italiaanse maffia.

Elise van Dam
Veel shots in maffiafilm The Last Ride of the Wolves hebben wel wat weg van surveillancebeelden. Beeld
Veel shots in maffiafilm The Last Ride of the Wolves hebben wel wat weg van surveillancebeelden.

Het beeld dat The Last Ride of the Wolves van de maffia schetst is niet romantiserend, en heeft ook niet het uiterst grimmige van films als Gomorra. De maffia, dat is hier vooral een wat verfomfaaid stel oude mannen.

Spil van de film is Pasquale (Pasquale De Michele), die zich na een gevangenisstraf een jaartje koest heeft gehouden en nu zijn laatste grote klus beraamt. Een spraakwaterval die altijd wel iets te mopperen heeft. Over matchfixing (niet omdat dat de sport bederft, maar omdat het zijn gokkansen dwarsboomt), moderne opsporingstechnieken van de politie, en contacten die onvindbaar zijn.

Ook in stijl is The Last Ride of the Wolves ver verwijderd van de geijkte voorbeelden. De film speelt zich veelal af in de auto waarmee zoon en chauffeur Alberto (regisseur Alberto De Michele zelf) zijn vader rondrijdt. Langs sfeerloze gokhallen, loodsen en parkeerplaatsen. Eindeloze stroken asfalt zoeven onder de auto door.

Veel shots hebben wel wat weg van surveillancebeelden, gefilmd vanuit een hoekje van het dashboard of de nok van een loods waar de criminelen een gat in de grond scheppen terwijl ze fantaseren over wat ze met al dat geld gaan doen.

Het is interessant hoe de in Italië geboren en in Nederland residerende Alberto De Michele het beeld van de maffia van al zijn glans ontdoet. Het gevolg is wel dat de film zelf soms ook wat kleurloos is, met weinig oog voor de motieven van de personages. Het einde, waarin De Michele op elegante wijze het tapijt onder alles vandaan trekt, heeft daardoor net te weinig impact.

The Last Ride of the Wolves

Regie Alberto De Michele
Met Pasquale De Michele, Alberto De Michele, Angelo Garbin
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis, Kriterion en via Picl

Meer over