De lol in spelen is weer helemaal terug bij Matik

De Amsterdamse band Matik: Sajosc ha Talirz, Niels Geurs, Peter van Drie, Maarten Willemsen (vlnr). Foto Dennis van Doorn Beeld
De Amsterdamse band Matik: Sajosc ha Talirz, Niels Geurs, Peter van Drie, Maarten Willemsen (vlnr). Foto Dennis van Doorn

Dansvloerband Matik kreeg drie jaar geleden snel succes, maar een platendeal bleef uit. Twee jaar na de hit Dance it off brengen de Amsterdammers alsnog een album uit. 'We gaan een kickstart maken.'

De chemie in de band is terug, maar 'rond oud en nieuw zaten we er helemaal doorheen,'' zegt toetsenist en beatmaker Niels Geurs. ''Het album was af, en nog steeds wilde niemand het uitbrengen.'' En toen hield ook nog eens de drummer ermee op.

Op de plaat staan nummers waar ze al jaren mee optreden. Nummers die al op de eepee stonden die ze in juni 2006 uitbrachten. Nummers waarmee ze die zomer op festivals als Mysteryland stonden. Nummers waarmee ze in 2007 de Grote Prijs van Nederland wonnen. Het momentum van de band leek begin dit jaar voorbij.

Matik werd gezien als één van de belangrijke Nederlandse voorbeelden van de internationale rock-'n'- rave stroming, waarin rockmuziek gecombineerd wordt met dance. Matik speelde dan ook veel op feestjes, soms diep in de nacht en op dancefestival 5daysoff. Twee keer openden ze voor de Infadels, een belangrijke Britse band uit die stroming.

En nu, nu de hype rond rock-'n'-rave over is, ligt er alsnog een - titelloze - plaat van Matik in de winkel. Het zoeken naar de juiste boeker, naar de juiste deal met een distributeur, een promotor et cetera, is de belangrijkste reden voor de enorme vertraging.

''Roepen wanneer een album uitkomt, dat doen we niet meer,'' zegt zanger Peter van Drie lachend. Een andere oorzaak was het zoeken naar een nieuwe sound. Als viertal begonnen met naast de basgitaar een computer in de ritmesectie, voegden de muzikanten er een drummer aan toe.

Van Drie: ''We wilden organischer klinken, een menselijk gevoel toevoegen.''
Geurs: ''Onze plaat is nu ook meer pop geworden, niet meer zo heel dancegericht.''

Een nieuwe drummer bracht begin dit jaar de lol terug in de band, zegt Van Drie. ''Die jongen is heel enthousiast. Het is fijn om te horen: 'Deze nummers zijn echt heel goed, jullie hebben een goede plaat gemaakt'. Je hoort het weer met frisse oortjes.'' Bovendien wist de nieuwe drummer met net andere accenten de nummers voor de band weer een nieuw gevoel te geven.

Geurs: ''Dat maakte het spelen ook weer leuk. En zorgde ervoor dat we weer dachten: na al die moeite die we erin hebben gestoken kunnen we het nu niet opgeven.'' Van Drie: ''We hebben weer nieuwe energie op het podium, weer ontzettend veel zin om te spelen.''

Nu is het aan de band om een 'kickstart' te maken. De eerste single van het titelloze debuut is een duet, Play. Gezongen met een fan die na een optreden vroeg of ze een liedje mee mocht zingen. Van Drie (29), vond het wel gek dat ze geen demo had van iets wat ze eerder gezongen had, maar nodigde haar uit in de studio.

''Ik was wel gecharmeerd van haar, maar dacht ook steeds, er is iets geks met dit meisje.'' Ze bleek zestien jaar te zijn en op de havo te zitten. ''Ik heb het liedje voor haar geschreven. Het gaat over een gevoel voor iemand niet willen laten overgaan in lust of een relatie, maar willen gebruiken om te spelen.''

Spelen, dat is ook wat Matik nu wil doen. ''Ik ben echt helemaal uitonderhandeld,'' zegt Van Drie. ''Laten we nu gewoon plaatjes uit gaan poepen.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Releasefeestje Matik: donderdag 7 mei in de Melkweg, vanaf 23.30 uur.

www.matik.nl

Meer over