PlusRecensie

De lezer snakt naar een beeldende scène

Dries Muus
Henk van Straten - Ernest Hemingway is gecanceld Beeld
Henk van Straten - Ernest Hemingway is gecanceld

Echte mannen kunnen dingen maken. Repareren. Ze pakken hun problemen aan, zijn niet somber of apathisch, laat staan dat ze antidepressiva slikken. Ze zijn niet continu op zoek naar goedkeuring – al helemaal niet naar die van een vróuw. Echte mannen laten zich niet intimideren door andere mannen: ze slaan er ­liever goed op los dan af te druipen.

Zo, ongeveer, denkt de naamloze hoofdpersoon van Ernest Hemingway is gecanceld over mannelijkheid. Hij – gevoelig, scherpzinnig, links – zou beter moeten weten. Hij weet ook wel beter, maar hij kan zich niet onttrekken aan de standaarden voor mannelijkheid die hij overal om zich heen ziet, dwars door alle beschavings- en emancipatie-offensieven heen.

Ernest Hemingway is gecanceld is het tweede deel van Henk van Stratens Witte mannen-trilogie – de drie boeken verschillen sterk qua plot en personages, zelfs qua genre, maar hebben allemaal ‘de echte dan wel ingebeelde val van de witte man’ als thema.

Het probleem van dit tweede deel zit ’m niet in die nogal zware thematische lading; eerder in een overdosis aan subthema’s en zijpaden. MeToo, Black Lives Matter, cancelcultuur, wokeness, cultural appropriation, white fragility: het is nog maar een beperkte selectie uit de reeks moderne verschijnselen die Van Straten in zijn verhaal opneemt.

De beschrijvingen zijn op zichzelf vaak raak en grappig – zowel de blinde vlekken van de hoofdpersoon als zijn kritiek op doorgeschoten politieke correctheid worden in scherpe, overtuigende zinnen gevat. En zelfs de optelsom van al die overlappende conflicten had nog goed kunnen werken als het doorleefde worstelingen van aansprekende personages waren geweest.

De obsessies en de val van de ­hoofdpersoon blijven echter nogal theoretisch. Van Straten vertelt veel en toont weinig, beschrijft meer van bovenaf dan van binnenuit en te vaak snak je naar een beeldende scène, een klein bewijs van de diepe band tussen de hoofdpersonen, in plaats van grote woorden óver die band.

Al met al gaat Ernest Hemingway is gecanceld meer over de tijdgeest dan over de personen die de tijdgeest ­vormen; meer over schurende ideeën dan over verscheurde mensen.

Fictie

Henk van ­Straten
Ernest hemingway is gecanceld
Nijgh & Van Ditmar, €21,50, 288 blz.

Meer over