PlusTen slotte

De lach stond centraal in het leven van Full House-acteur Bob Saget (1956-2022)

De Amerikaanse acteur, komiek en presentator Bob Saget is zondag overleden, meldt de politie in de staat Florida. Saget drukte tientallen jaren zijn stempel op het Amerikaanse komedielandschap. Hij is 65 jaar geworden.

Roelf Jan Duin
Bob Saget Beeld Getty Image
Bob SagetBeeld Getty Image

Er waren weinig gezichten die de uitdrukking ‘een lach van oor tot oor’ zo goed verbeeldden als dat van Bob Saget. Zelfs bij een flauwe glimlach, die vrijwel permanent zijn gelaat sierde, krulden de mondhoeken op tot ze een halve maan vormden. De lach vormde een rode draad in het leven van de Amerikaanse acteur en stand-up comedian, die zondag op 65-jarige leeftijd overleed in een hotelkamer in Orlando in Florida. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Saget werd wereldberoemd vanwege zijn rol als Danny Tanner in de populaire komedieserie Full House, waarvan tussen 1987 en 1995 192 afleveringen werden uitgezonden. Saget speelde daarin een alleenstaande vader die, samen met zijn zwager en beste vriend, drie dochters opvoedt. In 2016 kwam er een spin-off, Fuller House, waarvan vijf seizoenen op Netflix werden uitgezonden. Ook was Saget de voice-over van de populaire sitcom How I Met Your Mother.

Daarnaast presenteerde Saget in de jaren negentig America’s Funniest Home Videos, een programma vol huis-tuin-en-keukenflaters die al dan niet toevallig werden gefilmd. Dat programma gold destijds als vernieuwend. Terugkijkend kan het worden beschouwd als voorloper op de ontelbare ‘fails’ die op YouTube en sociale media te zien zijn.

Harde grappen

Naast zijn werk op televisie was Saget, geboren in Philadelphia en opgegroeid in Los Angeles, stand-upcomedian. Op het toneel tapte hij uit een ander vaatje: in plaats van de soms wat belegen of flauwe humor op tv deinsde hij niet terug voor harde en expliciete grappen.

Zijn hart lag meer bij het theater dan bij televisie, vertelde hij afgelopen woensdag, in wat zijn allerlaatste interview zou zijn. “Ik hou meer van stand-up dan ik al deed. Ik praat niet over politiek of over religie, ik wil geen tweespalt in de zaal, het enige wat ik wil is mensen aan het lachen maken.”

Saget had afgelopen december aangekondigd weer op tournee te gaan als komiek en trad de avond voor zijn dood nog op. Hij twitterde na afloop enthousiast over het optreden.

Hoe Saget is overleden is vooralsnog onduidelijk. Van een misdrijf of een overdosis drugs lijkt geen sprake, melden Amerikaanse media.

Meer over