PlusGallery Viewer

De kunstkoopkeuzes van Niek van Vugt en Madeleine Steigenga

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Architecten Niek van Vugt(67) en Madeleine Steigenga (69) bezoeken op vakantie meerdere exposities per dag.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Ton Kraayeveld, Thinking Hands, 2019, galerie Helder. Beeld Gallery Viewer
Ton Kraayeveld, Thinking Hands, 2019, galerie Helder.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor jullie?

Madeleine: Het is de reflectie van de wereld waarin we leven.

Niek: Kunst, design en het moderne sieraad zijn voor mij een inspiratie en de expressie van mijn identiteit. Kunst staat dicht bij mijn vak van architect/ontwerper.

Kregen jullie kunst van huis uit mee?

Madeleine: Ik heb bewust het moment meegemaakt waarop met name mijn vader ervan begon te genieten dat hij met bewuste aankopen zijn wereld ging verrijken.

Niek: Mijn ouders woonden in het antiek. Op de lagere school heb ik een ‘modern schilderij’ op mijn sinterklaaslijstje gezet en op de middelbare school een opblaasbaar werk van ­Niki de Saint Phalle gekocht van mijn zakgeld.

Waar halen jullie je informatie over de kunstwereld vandaan?

Madeleine: Veel tentoonstellingen in musea aflopen, de krant, een aantal vaste galeries bijhouden, een paar keer per jaar naar een beurs.

Niek: Tijdens de studie architectuur aan de TU/Eindhoven was het Van Abbemuseum met Jean Leering een goede start. NRC Handelsblad geeft veel informatie. Ik smul van kunstprogramma’s op televisie.

Waar bekijken jullie het liefst kunst?

Madeleine: Tentoonstellingen in musea en galeries hebben het voordeel dat er een selectie van topstukken voor je is gemaakt, of een sfeer rond een kunstenaar wordt neergezet.

Niek: Ik bezoek graag musea. Op vakantie bezoek ik vaak meerdere tentoonstellingen op een dag.

Hoe vaak per jaar kopen jullie kunst?

Madeleine: Van beeldende kunst en sieraden meestal unieke werken; van design is het natuurlijk meestal werk in open/beperkte oplage.

Niek: Ik koop meerdere keren per jaar een kunstwerk. De KunstKoopregeling heeft zeer geholpen om mijn ambities mogelijk te maken.

Waar kopen jullie: in de galerie, op een kunstbeurs, een veiling of online?

Madeleine: Galerie en kunstbeurs.

Niek: Galerie Ra heeft de ogen geopend voor het moderne sieraad. Voor design heb ik veel gehad aan galerie Binnen en Vivid. Galerie Willy Schoots, Nouvelles Images, Maurits van de Laar, Frank Taal en galerie Helder hebben mijn blik op eigentijdse kunst vergroot.

Is het belangrijk dat jullie het altijd eens zijn over een aankoop?

Madeleine: We zijn het bijna altijd eens.

Niek: Ik weet meestal vrij snel in welk kunstwerk ik geïnteresseerd ben en Madeleine gaat daar vaak in mee. Een enkele keer beslissen we zonder de ander, dat moet ook kunnen.

Is er een galerie waar jullie een ­speciale band mee hebben?

Madeleine: Galerie Maurits van de Laar, Galerie Helder, Galerie Ra, Vivid en vroeger Galerie Lous Martin.

Niek: Galerie Maurits van de Laar heeft mij geïnspireerd om de aandacht te verleggen naar tekeningen en werk op papier.

Als jullie een onbeperkt budget hadden, wat zouden jullie dan kopen?

Madeleine: Met een onbeperkt budget zou ik werken aankopen om kunstenaars te stimuleren, om hen ruimte te geven zich te ontwikkelen.

Niek: Vroeger wilde ik graag een Morandi, maar toen ik op Art Basel zag hoeveel er van die prachtige stillevens te koop waren, was het verlangen weg. Een kleine collage van Kurt Schwitters zou ik wel fijn vinden, of een viltwerk van Chillida.

Wie zijn jullie favoriete kunstenaars?

Van Zeger Reijers en Robbie Cornelissen hebben we grote werken: een indrukwekkend bordenplastiek, Hard water, van Zeger en een adembenemende bibliotheektekening van Robbie. Van Ton Kraayeveld halen we jaarlijks een tekening of een schilderij in huis ; zoals hij de maatschappij – en zijn eigen wereld – beschouwt en vastlegt, spreekt ons aan.

Een langere versie lezen of zelf kunst ­kopen? www.galleryviewer.com

Meer over