Plus

De Krakeling opent nieuwe locatie op Westergas met eigen voorstelling

Het was geen officiële opening afgelopen zaterdag, maar Theater De Krakeling heeft zijn nieuwe onderkomen formeel in gebruik genomen. Het theater speciaal voor kinderen en jongeren is in juli verhuisd naar de Westergas.

Simon Van Den Berg
De Krakeling zit nu in het oude MC Theater op de Westergas. Beeld Arjen Veldt
De Krakeling zit nu in het oude MC Theater op de Westergas.Beeld Arjen Veldt

De ingang van het theater dat 42 jaar op de Nieuwe Passeerdersgracht, achter het Leidseplein, heeft gezeten, is nu recht tegenover bioscoop Het Ketelhuis in het drukke cultuurstraatje dwars door de Westergas. Voor aankleding is nog nauwelijks tijd geweest. “We zijn hier op 1 juli met een verhuiswagen vol spullen aangekomen,” zegt directeur Kees Blijleven. “Onze eerste prioriteit was dat er voorstellingen kunnen spelen.”

De verhuizing kwam eerder dan was bedacht: de coronacrisis bracht de plannen in een stroomversnelling. Blijleven is zeer in z’n sas met de nieuwe plek. Kinderen kunnen buiten het theater veilig rondrennen en, fijn voor scholen die het theater willen bezoeken, touringcars kunnen er vlak bij komen.

Binnen zullen vaste bezoekers de limonadetafel en de knutselkast herkennen. Aan de rand van de foyer staat een van de banken uit het oude theater. De tafelbladen zijn gemaakt van de oude houten toneelvloer.

Kuchjes en versprekingen

Eerder deze maand speelden hier al een paar jeugdvoorstellingen ter gelegenheid van het Nederlands Theaterfestival, maar nu staat de eerste eigen productie er: Waarom is het stil in de stad?, over Amsterdam in coronatijd voor kinderen vanaf acht jaar. Regisseur Jörgen Tjon A Fong interviewde samen met spelers Birgit Schuurman en Tarikh Janssen zes Amsterdamse kinderen over hoe ze het thuisblijven beleefd hebben.

Schuurman en Janssen spelen de interviews precies na, met alle kuchjes en versprekingen. Dat werkt herkenbaar voor de kinderen en is grappig, vooral als de kinderen gaan uitleggen waar het toneelstuk over gaat. De verhalen van Ayoub, Chico (Schuurmans eigen zoon), Nacif, Chloé, Katie en Bilal reflecteren de zorgen van ouders, het gemis van opa en oma, maar ook de vrolijkheid van de gekke tussentijd van de lockdown. “Kinderen maken alles lichter,” zegt Janssen.

Financiële opdracht

Tjon A Fong is geïnspireerd door de nieuwe zaal, die hij nog kent als het oude MC Theater. “Je kunt de zijwanden weghalen en er één grote ruimte van maken. Ik droom van immersieve voorstellingen waarbij er nauwelijks nog onderscheid is tussen spelers en publiek.”

Directeur Blijleven wil een jaar de tijd nemen om de nieuwe locatie helemaal klaar te maken, maar heeft intussen ook een financiële opdracht, want de huur van het nieuwe theater is flink hoger dan die van het oude. “We gaan nu ook in de zomer voorstellingen presenteren, hopelijk ook buiten. En ik zie heel veel mogelijkheden voor samenwerking met festivals.”

Cinekid organiseert komende herfstvakantie al activiteiten in De Krakeling, volgend jaar worden er waarschijnlijk ook films vertoond.

Meer over