PlusDe erelijst

De hitsongs van Like a Virgin staan nog recht overeind

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven - waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Madonna – Like a Virgin.

Stefan Raatgever
Madonna – Like a Virgin Beeld
Madonna – Like a Virgin

Deze week in 1984 bereikte de single Like a Virgin de eerste plek in de Amerikaanse Billboardlijst. Het nummer bleef zes weken op nummer 1 staan. Het was Madonna’s eerste Amerikaanse nummer 1-hit.

Hoogste positie hitlijsten: 1 in de VS, 1 in Groot-Brittannië, 1 in Nederland. Het album werd in de VS het eerste van een vrouwelijke soloartiest dat meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht.

Terug in de tijd: Madonna die zingt over maagdelijkheid. Ze kon er in 1984 al de humor van inzien. Toch was Like a Virgin bedoeld als een serieus liefdeslied.

“Ik zat in een moeilijke relatie,” vertelde tekstdichter Billy Steinberg later over het ontstaan van het lied. “Ik wist dat ik ermee moest stoppen, maar dat lukte steeds niet. Uiteindelijk ontmoette ik een nieuwe liefde. Daardoor voelde ik me werkelijk shiny and new, zoals een maagd.”

Componist Tom Kelly vond de tekst erg serieus en probeerde er aanvankelijk een ballad van te maken, maar was niet tevreden over het resultaat. Omdat hij net een nieuwe synthesizer had gekocht – een instrument dat begin jaren tachtig de futuristische uitstraling had van een ruimteschip – probeerde hij daarop ook een up-tempoversie.

Die uitvoering belandde op het bureau van Nile Rodgers. De Chic-frontman was na zijn productieklus voor het David Bowie-album Let’s Dance plots de hipste producer van de pop geworden en kreeg ook de klus toegespeeld om van Madonna – die een eerste hitje had gescoord met Holiday – een wereldster te maken.

Daar leek Like a Virgin hem bij uitstek niét geschikt voor. ‘Te bubblegum-achtig,’ vond hij. Toch kreeg hij het liedje ook niet uit zijn hoofd en omdat Madonna het zelf geweldig vond, ging hij overstag. Maar wel onder een voorwaarde. Net als de tweede single van het album, Material Girl, zouden de nummers worden ingespeeld door een échte band. En niet zoals toen mode in de hitparade was: met drumcomputer en bas uit een doosje.

Uiteindelijk speelt de ritmesectie van Chic (Bernard Edwards en Tony Thompson) samen op beide songs. “Een van mijn beste muzikale beslissingen die ik ooit nam,” zou Rodgers later zeggen. “Daardoor klinken de songs nu niet gedateerd.”

Hoe het afliep met het duo Steinberg en Kelly? De twee zijn nog steeds een songschrijversduo. Na Like a Virgin wonnen ze in de jaren tachtig nog drie keer jackpot toen hun composities True Colors, Eternal Flame en Alone werden opgenomen door respectievelijk Cyndi Lauper, de Bangles en Heart. Het werden opnieuw nummer 1-hits in de VS.

Waarom nu herbeluisteren? Waarom niet? Als album is Like a Virgin misschien geen meesterwerk, de hitsongs staan nog recht overeind. Een kleine schande dat ze alle ontbreken in deze editie van Top 2000.

Meer over