Han Lips kijkt tv

De fraaie ontknoping van Zomergasten had meer kijkers verdiend

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Nina Jurna.

Han Lips
Zomergasten, NPO2.  Beeld VPRO
Zomergasten, NPO2.Beeld VPRO

Ze was met afstand de onbekendste van de zes Zomergasten van dit jaar. Correspondente Nina Jurna bestrijkt vanuit Rio de Janeiro heel Zuid- en Midden-Amerika. Maar waarom werd uitgerekend deze verslaggeefster van NRC Handelsblad, en voorheen Het Parool, tussen namen als Ivo van Hove en John van den Heuvel uitgekozen? Het duurde lang voordat het Lips duidelijk werd.

Eerst vermoedde hij een soort goedmaakactie. Janine Abbring constateerde dat er in de Nederlandse media weinig aandacht is voor Jurna’s journalistieke terrein. Dat werd rap gecompenseerd met een college langs belang­rijke spelers uit de recente geschiedenis van het continent: Castro, Chávez, Pinochet en de huidige Braziliaanse president Bolsonaro. Schurken natuurlijk, maar dat wist Lips al. Jurna en Abbring voegden weinig toe aan de ­kennis van de doorsnee Journaalkijker of krantenlezer.

Spannend werd het pas laat, voor veel kijkers vermoedelijk te laat, toen Jurna vertelde over de zoektocht naar haar eigen wortels. Toen bleek hoezeer ze is verklonken met haar werk in Brazilië, waar ze bijvoorbeeld de strijd van inheemse indianen tegen het uitwissen van hun ­geschiedenis volgt. Jurna werd in Nederland geboren en ter adoptie afgestaan. Ze spoorde eerst haar moeder en ­later haar vader op. De ontdekking van haar Surinaams-Palestijnse afkomst gaf haar rust. Jurna vertelde er feitelijk, maar daardoor juist aangrijpend over. Weten waar je vandaan komt, is een grondrecht, constateerde ze.

De vraag bleef: waarom werd dit fraaie menselijke verhaal in pakweg het eerste kwartier van de uitzending niet even kort aangestipt? Gewoon om de kijker te zeggen: houd even vol, u wordt beloond. Aan de Zomergasten­redactie bleek zo’n televisie-abc’tje niet besteed. Zonde. De fraaie ontknoping had meer kijkers verdiend.

Reageren? hanlips@parool.nl

350.000 kijkers voor Zomergasten

Zomergasten heeft zondagavond meer kijkers getrokken dan de week ervoor. Naar de aflevering met Latijns-Amerikacorrespondent Nina Jurna keken 350.000 mensen, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Vorige week stemden 278.000 mensen af op de uitzending met schrijfster Hanna Bervoets.

Het interviewprogramma van de VPRO, waarin gasten hun perfecte tv-avond samenstellen, ging twee weken geleden van start met gast John van den Heuvel. Het gesprek tussen de misdaadjournalist en tussen presentatrice Janine Abbring werd bekeken door 647.000 kijkers.

Het best bekeken programma van de dag zondag was het NOS Journaal van 20.00 uur met bijna 1,7 miljoen mensen. Met ruim 1,5 miljoen kijkers was Studio Sport Eredivie het op een na best bekeken programma van de avond. Tussen Kunst en Kitsch was met ruim 1,2 miljoen kijkers het derde best bekeken programma.

Meer over