De First Lady als stijlicoon

Sinds de koele schoonheid Lou Hoover, echtgenote van president Herbert C. Hoover, zich in de jaren dertig van de vorige eeuw liet portretteren door Vogue, hebben zo goed als alle First Ladies dat voorbeeld gevolgd. Beeld
Sinds de koele schoonheid Lou Hoover, echtgenote van president Herbert C. Hoover, zich in de jaren dertig van de vorige eeuw liet portretteren door Vogue, hebben zo goed als alle First Ladies dat voorbeeld gevolgd.

WASHINGTON - Michelle Obama siert de cover van het maartnummer van Vogue. De First Lady draagt op de coverfoto van Annie Leibovitz een fuchsiakleurige jurk van de ontwerper Jason Wu, die ook de witte jurk vervaardigde waarmee de presidentsvrouw op 20 januari furore maakte op de inauguratiebals in Washington.

Sinds de koele schoonheid Lou Hoover, echtgenote van president Herbert C. Hoover, zich in de jaren dertig van de vorige eeuw liet portretteren door Vogue, hebben alle First Ladies dat voorbeeld gevolgd, met uitzondering van Bess Truman, de vrouw van president Harry Truman, in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Maar het is pas de tweede keer dat een presidentsvrouw de cover van het blad haalt. De primeur was weggelegd voor Hillary Clinton, de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in het decembernummer van Vogue in 1998.

Volgens Vogue is Michelle Obama (45) de First Lady waarop de wereld heeft zitten wachten. Dat geldt in elk geval voor de Amerikaanse modewereld, die sinds Jacqueline Kennedy Bouvier nooit meer een presidentsvrouw heeft gekend die als een toonbeeld van charme en goede smaak door de wereld ging.

Met Michelle Obama hopen de fashionistas weer eer in te leggen, al toont Amerika's hoop in bange dagen zich in het toonaangevende modetijdschrift vooral ook van haar deugdzame kant. Zeker, ze houdt van mooie kleren, maar ze moeten wel lekker zitten, dat vindt ze belangrijker dan 'de mode volgen'.

''Op de eerste plaats en voornamelijk draag ik wat lekker zit en wat me staat. Daar moeten vrouwen zich op richten: wat ze gelukkig maakt en waarin ze zich op hun gemak voelen, en mooi ook. Als ik daar enige invloed op kan hebben, zou ik willen dat vrouwen zich goed in hun vel voelen zitten en lol hebben in de mode.''
So far so good, maar de lezers van Vogue moeten natuurlijk wel beseffen dat Michelles prioriteiten elders liggen: bij de opvoeding van haar dochtertjes Malia en Sasha.

Vandaag toevallig wijdde The New York Times een artikel aan de vrouw achter de kledingkeuze van Michelle Obama. Dat is de styliste Ikram Goldman, eigenaresse van de boetiek Ikram in Chicago.

Goldman fungeert als een soort portier tussen de First Lady en de Amerikaanse modewereld. Ontwerpers hebben tot dusverre nooit rechtstreeks contact met Michelle Obama gehad. De opdrachten (en de maten) worden verstrekt door haar styliste. (HET PAROOL)

Meer over