Achtergrond

De Filmkrant tijdens de coronacrisis: hoop op nieuwe films online

Nu er bijna geen films meer uit­gaan, verschijnt De Filmkrant voorlopig niet op papier. De hoop is gevestigd op de filmdistributeurs die na 1 juni films online gaan zetten.

Maarten Moll
Omslag van het geannuleerde aprilnummer van De Filmkrant. Beeld De Filmkrant
Omslag van het geannuleerde aprilnummer van De Filmkrant.Beeld De Filmkrant

Hoofdredacteur Ronald Rovers vindt dat De Filmkrant, waarin filmliefhebbers ‘stemmen, stijlen en ideeën kunnen vinden die ze nergens anders tegenkomen’, tot de filmcultuur in Nederland behoort. En alleen daarom al zou het blad moeten blijven verschijnen, vertelt hij.

Maar het aprilnummer van het blad is niet uitgekomen. Door de coronacrisis en het sluiten van de bioscopen en filmhuizen komen er bijna geen nieuwe films meer uit.

“Mijn hoop is gevestigd op 1 juni, dat de filmdistributeurs er dan toch maar voor kiezen om films online te gaan uitbrengen. Ik kan me toch niet voorstellen dat ze wachten tot de crisis voorbij is en dan opeens honderden film tegelijk uitbrengen. Dat kan niet.”

Financieel kan De Filmkrant het nog wel even uitzingen. “We hebben gelukkig wat reserves, maar alle advertenties zijn meteen teruggetrokken. We zijn voor een groot deel afhankelijk van de bioscopen die pakketten van De Filmkrant afnemen om ze daar voor de bezoekers aan te bieden. Die bioscopen zijn zo ongeveer de reden van ons bestaan, maar die zijn nu allemaal dicht.”

Niet élke film recenseren

“We hopen ook een beetje op een patronagesysteem om ons te steunen. Zodat, als straks de bioscopen weer opengaan, we de bezoekers meteen weer ons blad kunnen geven.”

Het schrijven over film staat volgens Rovers onder druk, wat ook blijkt uit het feit dat het gerenommeerde Amerikaanse blad Film Comment (opgericht in 1962) er onlangs mee op is gehouden.

Op de site van De Filmkrant wordt nog wel gerecenseerd. “Maar ik wil ervoor waken dat medewerkers nu het internet gaan afstruinen en over elke film gaan schrijven die gestreamd kan worden. We moeten onze identiteit blijven bewaken. We vergaderen nu een keer per week om over binnengekomen stukken te oordelen, om een sleutel te vinden voor wat wel en niet publicabel is.”

De organisatie kan nog een aantal maanden vooruit. Rovers: “Omdat het volstrekt onduidelijk is wanneer we weer in print kunnen verschijnen, ga ik ga met de zakelijk leider toch eens kijken waar we geld kunnen vinden voor een soort overbruggingskrediet.”

“Maar nogmaals; ik kan me niet voorstellen dat op een gegeven moment, misschien al wel begin juni, nieuwe films níet online zullen worden aangeboden. Want dan, met een redelijk aantal premières per maand kunnen we blijven doen wat we deden: publiceren over de films met daarnaast bredere reflecties op de film en cultuur.”

Meer over