PlusFilmrecensie

De expeditie van familie Vos: gemoedelijke speurtocht in een lange reclamespot

Joost Broeren-Huitenga
De Expeditie van Familie Vos. Beeld Daniel Kroll
De Expeditie van Familie Vos.Beeld Daniel Kroll

De expeditie van familie Vos draait om een door de lockdown verdwenen oud-Hollandse traditie: het familieweekend. Deze familiefilm zou oorspronkelijk in de kerstvakantie in de bioscopen te zien zijn, maar heeft dankzij diezelfde lockdown nu de twijfelachtige eer als eerste ­Nederlandse film in 2021 een reguliere release te krijgen. Waarbij ‘regulier’ in deze tijden betekent dat hij op bijna twee handen vol streamingdiensten beschikbaar is.

De producenten zullen hebben willen aansluiten bij de winterse taferelen van de afgelopen week, want ook in de film is het landschap bedekt onder een flinke laag sneeuw. Dat landschap is om precies te zijn pretpark de Efteling, waar de film zich grotendeels afspeelt (en bij vlagen een lange reclamespot voor lijkt).

De familie Vos is in een vakantiehuisje bij het attractiepark bij elkaar gekomen voor hun jaarlijkse familieweekend. Het is een bijeenkomst met een rouwrandje, want patriarch Berend (piepkleine bijrol voor Peter Faber) is afgelopen jaar overleden. Zo moeten de kleinkinderen dus de speurtocht door het park die opa Berend gewoonlijk voor ze uitzette, nu missen, net als zijn verhalen uit het antieke sprookjesboek – dat overigens sowieso sinds zijn overlijden spoorloos is. Intussen brommen zijn twee volwassen dochters, die bar weinig met elkaar gemeen hebben, dat het misschien maar eens klaar moet zijn met deze traditie.

Ziedaar alle ingrediënten voor een speurtocht – want die heeft opa Berend voor zijn heengaan uiteraard alsnog uitgezet. Aan de elfjarige Teun (Levi Otto) de taak om de schat te vinden, én om de familie bij elkaar te houden. Terwijl zijn twee moeders, tante en oom vooral met hun eigen sores bezig zijn, krijgt Teun hulp van oudtante Ada (Raymonde de Kuyper), die net als haar overleden broer een talent heeft voor sterke verhalen.

De expeditie van familie Vos is de eerste speelfilm van regisseur Bob Wilbers, die de afgelopen jaren een flinke staat van dienst opbouwde als tv-regisseur voor uiteenlopende series – van sketchkomedie Sluipschutters en drama Dokter Tinus tot jeugdmysterie Hunter Street. Die ervaring en de plooibaarheid die dat cv doet vermoeden, tonen zich in de film. Die kabbelt een uur en een kwartier gemoedelijk voort zonder echt een identiteit te ontwikkelen, maar ook zonder dat er veel op aan te merken is.

Hooguit kun je wat identiteitspolitieke vraagtekens zetten, want niet alleen het landschap maar ook de cast is behoorlijk wit, en juist de enige persoon van kleur blijkt…

Nu ja, daarover uitweiden zou te veel weggeven over de afloop. Al laat die zich vrij makkelijk raden in deze speurtocht, waarin voor de kijker zelf maar weinig mee te ­puzzelen valt.

De expeditie van familie Vos

Regie Bob Wilbers
Met Levi Otto, Raymonde de Kuyper, Anna Drijver
Te zien op Pathé Thuis, iTunes, Apple TV+, Ziggo, KPN, Tele2, T-Mobile, MovieMax Online en MeJane

Meer over