Han Lips kijkt tv

De EO gaf een viezig inkijkje in de kloof tussen arm en rijk

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Waar doen ze het van?

Han Lips
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Joke en Marco zijn klant bij de dierenvoedselbank. Je moet wat als je zeven katten hebt en je vanwege hoog opgelopen schulden maar 300 euro per maand mag uitgeven. Al kun je natuurlijk ook zeggen: neem dan geen katten…

Precies die spuugreflex vanuit de onderbuik stortte zich vorige week over Joke en Marco uit op de sociale media. In Waar doen ze het van? legden ze, met nog drie gezinnen, hun huishoudportemonnee op tafel om te laten zien hoe zij de eindjes aan elkaar knopen. En toen bleek dat ze elke week 26 euro verbranden aan sigaretjes.

Facebook boos, Twitter laaiend. En Lips had het er knap moeilijk mee. Wat moesten we denken van dit EO-programma?

Intussen doet er ook een gezin mee met een maandinkomen van 130.000 euro. Voor het kinderpartijtje van dochterlief werden springkussens, clowns en een schminker gehuurd. Papa was dezelfde big spender die eerder in Steenrijk, Straatarm al te koop liep met zijn succes, zijn sportauto’s en zijn eigen voetbalclub.

Een derde gezin viert geen kinderfeestjes meer. Dat is met zeven kinderen onbetaalbaar geworden. Het zoontje van Joke en Marco wordt gemillimeterd met de tondeuse omdat dat stukken goedkoper is dan de kapper.

Het ziet er niet uit. Aan de andere kant: zo sparen papa en mama weer een dure antiluizenshampoo uit. Het is bewonderenswaardig hoe ver ze komen op eigen kracht. Begin oktober doen ze al de kerstboodschappen. In reclamefolders zoeken ze de koopjes bij elkaar.

Lips wist het even niet meer. De kloof tussen arm en rijk is pijnlijk, maar echt. Het inkijkje in het privéleven van de gezinnen voelt vies. Maar vertoon dit programma op de middelbare school en heel wat jongeren zullen er een paar wijze levenslessen uit meepikken.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over