De Engaged Art Fair wil meer waardering voor activistische kunstenaars

In De Balie vindt van 2 tot en met 4 december voor het eerst de Engaged Art Fair plaats, met werk van geëngageerde kunstenaars. 'Deze kunstenaars zijn vaak bezig met een proces, niet met een eindproduct.'

Rajko Disseldorp
Schrijver A.H.J. Dautzenberg is initiatiefnemer van de Quiet 500, een magazine waarin de (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht. Beeld A.H.J. Dautzenberg
Schrijver A.H.J. Dautzenberg is initiatiefnemer van de Quiet 500, een magazine waarin de (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht.Beeld A.H.J. Dautzenberg

Kunsthistorici Wendela Hubrecht (40) en Merel Willemsen (39) begonnen eind 2015 Staff_Room, een galerie zonder vaste plek die een podium moet bieden aan het werk van geëngageerde kunstenaars. Willemsen: "We manifesteren ons op allerlei plekken waar ruimte is voor het debat over sociale en politieke kwesties."

Volgens Willemsen is het lastig om aandacht te krijgen voor geëngageerde kunst. "Omdat het proceskunst is. Deze kunstenaars zijn vaak niet bezig met een eindproduct dat direct boven de bank kan hangen."

Dialoog
Het idee voor een beurs ontstond toen Hubrecht en Yoeri Albrecht, de directeur van De Balie, elkaar spraken over het belang van activistische kunst. Tijdens de beurs is werk verkrijgbaar én te bekijken van onder anderen Merlijn Twaalfhoven, Debra Solomon en het kunstenaarsduo Bik Van der Pol.

Wat deze beurs anders maakt dan kunstbeurzen als KunstRAI en PAN? Hubrecht: "De KunstRAI is echt een tentoonstellingsmachine. Hier is het persoonlijke aspect belangrijk. Alle kunstenaars zijn aanwezig, waardoor zij een dialoog aan kunnen gaan met het publiek."

Geëngageerde kunst
Er is een randprogramma met films en debatten. Morgenavond is er bijvoorbeeld een armoedediner. Kunstenaar A.H.J. Dautzenberg zet zich met zijn project de Quiet 500 - de tegenhanger van 'rijkenlijst' Quote 500 - sinds 2013 in om stille armoede onder de aandacht te brengen.

Willemsen: "Hij komt tijdens het diner spreken. Wat interessant is aan hem, is dat hij zegt: ik wil je geld niet, ik wil je crea­tiviteit, je ondernemingsdrift. We willen tijdens het diner discussiëren over hoe we armoede tegen kunnen gaan met kunst."

De organisatoren van de Engaged Art Fair willen meer waardering voor deze kunstenaars. "We hopen dat er meer budgetten kunnen vrijkomen voor de ontwikkeling van geëngageerde kunst. Daar willen we ons ook op de derde dag van de beurs hard voor maken bij het publiek."

Bieden met plastic
Zondagavond wordt een foto geveild. "Maar het is niet zomaar een veiling. Het publiek kan niet bieden met geld, maar met plastic. Degene die het meeste plastic biedt, krijgt de foto."

In samenwerking met De Balie staat in elk geval al vast dat deze Engaged Art Fair niet de laatste zal zijn. Hu­brecht: "We gaan het sowieso drie jaar organiseren. Dit wordt hopelijk het begin van een heel mooie reeks."

Engaged Art Fair in De Balie, 2 tot en met 4 december

Meer over