PlusExpositie

De Canta Club: iedereen straalt vreugde uit

Paroolcolumnist Karin Spaink scheurt erin rond. Ze schreef er zelfs een boek over: De benenwagen. Het succesverhaal van de Canta.

Maarten Moll
De Canta Club Beeld Marjolein van der Klaauw
De Canta ClubBeeld Marjolein van der Klaauw

De Canta is niet meer uit het Amsterdamse straatbeeld weg te denken. Dat in 1995 ontwikkelde kleine autootje met brommerplaatje achterop (maximum snelheid 45 km/h) vertedert – oma die er goed de sokken in heeft, met haar keffende schoothondje op de bijrijdersstoel – en irriteert, als het ding plomp op de stoep wordt geparkeerd.

In haar boek schrijft Spaink: ‘Het is het enige hulpstuk voor gehandicapten waar gezonde mensen jaloers op zijn. De Canta laat alle zieligheid achter zich en maakt iedereen vrolijk.’

Gehandicaptenautootje

Over de Canta maakte fotograaf Marjolijn van der Klaauw de tentoonstelling De Canta Club in het Volkshotel. Te zien is maar een deel van de foto’s die ze van Canta’s en hun eigenaren maakte. Binnen zijn er zes te zien; de andere zes zijn alleen te zien als je niet naar binnen gaat. Ze hangen zo dat je ze alleen ziet als je op straat loopt of even gaat stilstaan om ze nader te beschouwen.

Van der Klaauw vroeg zich af wie de mensen zijn die rondreden in de karretjes die als gehandicaptenvoertuig waren bedoeld. Nu rijden ook scholieren en ander luie jongeren erin.

Ze sprak Cantarijders aan op straat. Zag ze voor een huis een Canta staan, dan belde ze aan. Ook informeerde ze bij garages naar ­Cantarijders.

Wat opvalt: iedereen met of bij een Canta, al dan niet met een been nog in het voertuig, straalt vreugde uit. Niet helemaal verwonderlijk, want je scheurt er over het fietspad makkelijk mee door de stad en je mag het ding gewoon op de stoep parkeren. Geen verkeersstress, of ergernis dus.

Banaan op het dak

Bij de foto’s staat geen informatie.

We zien de Canta voor café Hermes staan, en pal voor een filiaal van Albert Heijn, en het vehikel wordt gebruikt als reclamezuil voor Radio Noord Amsterdam, maar we weten niet van wie de karretjes zijn.

Al is dat in een paar gevallen makkelijk te achterhalen. Die knalgele met die banaan op het dak is van de eenbenige zelfstandig ondernemer Early Bouwman. Zijn Canta schijnt de bekendste Canta te zijn die door Amsterdam rijdt.

Maar vlak het lila model waarop Canta KaraJoki staat niet uit. Ook die zie je, als je erop let, geregeld in de stad rondrijden, waarbij luide muziek uit het voertuig schalt. Zo probeert Joki Beerendonk zo veel mogelijk geld op te halen voor de stichting Alzheimer Nederland.

Aandoenlijk is ook de Canta van de meneer die een rode streep over het voertuig liet lakken. Een verwijzing naar zijn favoriete voetbalclub.

Dat de Canta’s nog maar lang het straatbeeld mogen opvrolijken.

De Canta Club

Marjolijn van der Klaauw
Waar Volkshotel, Wibautstraat 150
Te zien t/m 31/3

Meer over