Plus

De Amsterdame: niet elegant, wel het coolste meisje van de klas

Mirjam Deen (36) en Lisa Maschhaupt (32) schreven De Amster­­dame, een boek over de Amsterdamse vrouw die wars is van etiquette, woont in haar trainingspak en een goede kroket verkiest boven kaviaar.

Desiree Schouteten
De Amsterdame is een lifestylegids voor vrouwen in Amsterdam, gemaakt door Lisa Maschhaupt en Mirjam Deen Beeld Sophie van der Perre
De Amsterdame is een lifestylegids voor vrouwen in Amsterdam, gemaakt door Lisa Maschhaupt en Mirjam DeenBeeld Sophie van der Perre

In 2014 werd het boek How To Be Parisian Wherever You Are uitgebracht, geschreven door vier Françaises die middels tips uit keuken en kledingkast hun leven in Parijs uit de doeken doen. Het boek werd een bestseller met ruim 35 vertalingen.

Het werd ook gelezen door Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt, in Amsterdam werkzaam als curator en taxidermist/sieradenontwerper.

"Allemaal leuk en aardig, maar dat boek ging niet over ons," zegt Maschhaupt. "Dus wilden we binnen datzelfde kader ons eigen boek maken, over de Amsterdamse vrouw."

Het resultaat is een eigenwijs antwoord op de Parijse voorganger: een lifestyleboek voor vrouwen buiten én binnen de Ring. Die wil weten waar je de lekkerste kroket uit de muur trekt en hoe je je gouden kettingen aan het blinken houdt.

Voor de Amsterdame die het Vondelpark van binnen en buiten kent, maar niet precies weet hoe het aan zijn naam komt. En voor wie het grachtenpand nog niet in zicht is, maar de inrichting ervan alvast onder de knie wil krijgen.

Wat maakt de Amsterdame anders dan de Parisienne?
MD: "De Amsterdame neemt alles met een korreltje zout, en zichzelf een stuk minder serieus."

LM: "Ook is ze minder elegant dan de Parisienne. Het coolste meisje van de klas."

Een Amsterdame kun je volgens jullie uittekenen in trainingspak en sneakers.
LM: "Ze is een tikkie ordinair en zal altijd voor comfort kiezen. Daar horen trainingspakken zeker bij."

MD: "En de Nike Air Maxsneaker is een vast onderdeel in de kledingkast van een Amsterdame."

Is die outfit ook geschikt voor vrouwen op kantoor? Of voor vrouwen die ouder zijn dan jullie?
LM: "Dat ligt natuurlijk helemaal aan de kledingcombinatie. Sneakers kun je net zo makkelijk onder een chic pak dragen als onder een trainingsbroek.

Vrouwen die worden geacht netjes op het werk te verschijnen, raad ik aan een pantalon te dragen die nét over de sneakers valt.

null Beeld boekcover De Amsterdame
Beeld boekcover De Amsterdame

Wat leeftijd betreft zijn er voor de oudere dames genoeg sneakers te vinden die minder uitgesproken zijn, maar net zo comfortabel."

Wat mag niet missen in de kast van de Amsterdame?
MD: "Een oversized T-shirt of sweater."

LM: "En opvallende sieraden, sowieso. Van goud."

Jullie hebben een flink hoofdstuk van het boek gewijd aan de geschiedenis van de stad. Waarom vonden jullie dat belangrijk?
LM: "Eenmaal aan het schrijven over vooraanstaande Amsterdames van vroeger, zoals Aletta Jacobs en Annie M.G. Schmidt, besloten we Amsterdam in zijn geheel erbij te betrekken. Het is voor een Amsterdame belangrijk haar stad te kennen."

MD: "Het is een luchtig boek, maar we vonden dat er zeker plaats was voor een serieuzer deel."

"Onze uitgeverij vond het in eerste instantie wat stoffig en minder vlot dan de rest, maar achteraf kregen we er veel positieve reacties op - dat mensen door ons boek bijvoorbeeld beter begrijpen waarom Joost van den Vondel zijn eigen park verdient."

De Amsterdame komt niet vaak ­buiten de stadsgrenzen?
LM: "Nee, niet vaak. Al zijn er wel wat goede redenen om de stad te verlaten: op vakantie gaan, naar Lowlands of restaurant Loetje in Ouderkerk aan de Amstel."

"Maar uiteindelijk heeft Amsterdam alles: onze favoriete restaurants, musea én onze vrienden."

De Amsterdame: gids voor een Amsterdamse leefstijl. Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt €19,99

Meer over