PlusFilmrecensie

De alledaagse observaties van Drive my Car-regisseur Ryûsuke Hamaguchi zijn zeer de moeite waard

Wheel of Fortune and Fantasy van Drive my Car-regisseur Ryûsuke Hamaguchi is een treffende film die zich richt op de menselijke ervaringen van spijt en verbondenheid.

Roosje van der Kamp
Wheel of Fortune and Fantasy. Beeld
Wheel of Fortune and Fantasy.

Soms dreigt het succes van filmmakers hun eigen werk te overschaduwen. Dat lijkt het geval te zijn met de Japanse regisseur Ryûsuke Hamaguchi, die in hetzelfde jaar twee films uitbracht: de Cannes-hit Drive my Car (Doraibu mai kā), en, een paar maanden eerder op het filmfestival van Berlijn, de wat kleinere film Wheel of Fortune and Fantasy (Guzen to sozo). Wheel of Fortune and Fantasy van Ryûsuke Hamaguchi is misschien minder ambitieus dan zijn veelgeprezen Drive my Car, maar zou niet overgeslagen mogen worden.

Wheel of Fortune and Fantasy bestaat uit drie losstaande verhalen over verleiding, die met elkaar verbonden zijn door een thematische focus op fantasie en toeval. Het zijn schijnbaar vluchtige verhalen van een geniaal observatievermogen, allemaal verankerd in een lange opname van een gesprek tussen twee personen op het randje van de liefde: vroegere minnaars, potentiële minnaars, verkeerde minnaars.

Het fortuin waarover de titel spreekt is geen mazzel, maar een soort noodlottig toeval. Centraal staan spontane ontmoetingen en schijnbaar onschuldige beslissingen die een splitsing in de metaforische levensweg presenteren. Hamaguchi, een meester in naturalisme, neigt hier bijna naar het fantastische. Zo heeft een van de verhalen een dubbel einde dat beide wegen van de splitsing bewandelt.

Hamaguchi’s films bestaan vaak uit alledaagse momenten. Zo ook in Wheel of Fortune and Fantasy, waar zelfs de levensveranderende plotpunten in de film soms pijnlijk banaal zijn: een spelfout in een e-mailadres, bijvoorbeeld. Maar de film alledaags noemen is geen kritiek op Hamaguchi’s visie op filmmaken, maar juist een lofzang op zijn kunde. Want met deze alledaagse observaties legt Hamaguchi’s blik datgene bloot waaruit het moderne menselijke bestaan is opgebouwd.

Bovendien is Wheel of Fortune and Fantasy meer dan de deelverhalen waaruit de film is opgebouwd: elk verhaal bouwt voort op de thema’s die in het vorige verhaal werden onthuld, zodat de film uiteindelijk zijn specifieke verhalen overstijgt. Hamaguchi draait niet alleen aan het rad van fortuin en fantasie en komt uit op drie afzonderlijke verhalen, hij biedt ook een glimp van het rad zelf.

Wheel of Fortune and Fantasy

Regie Ryûsuke Hamaguchi
Met Kiyohiko Shibukawa, Kotone Furukawa
Te zien in Cinecenter, City, Eye, Filmhallen, Kriterion, Rialto De Pijp, Rialto VU

Meer over