De 20 films die u in 2013 niet mag missen (volgens Time)

Het Amerikaanse magazine Time heeft de 20 Engelstalige films die we in 2013 niet mogen missen op een rijtje gezet. Van sci-fi (Star Trek into Darkness en Oblivion) tot verfilmde romans (The Great Gatsby en Oz: The Great and Powerful), in 2013 kunnen filmliefhebbers hun hart weer ophalen. Een overzicht:

Acteur Sean Penn bij de presentatie van de film Gangster Squad Beeld ANP
Acteur Sean Penn bij de presentatie van de film Gangster SquadBeeld ANP

'Gangster Squad' (9 januari)
De cast van de misdaadfilm is indrukwekkend. Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte, Emma Stone en Sean Penn vertellen het verhaal van de LAPD die in de jaren veertig de maffiosi uit Los Angeles probeert te weren. De schietpartij in een bioscoop in Aurora (Colorado) was aanleiding om de releasedatum van 'Gangster Squad' uit te stellen. In de film zit een scène waarbij een schietpartij plaatsvindt in een filmzaal, die moest eerst uit de film worden geknipt.

'Warm Bodies' (27 maart)
Het klinkt absurd: een romantische tienerfilm waarin zombies een hoofdrol spelen, maar als iemand daarvan een goede film kan maken, is het wel regisseur Jonathan Levine ('50/50').

'A Good Day to Die Hard' (13 februari)
Vergeet de belachelijke titel, de New Yorkse agent John McClane (Bruce Willis) is terug. In de vijfde 'Die Hard' reist McClane naar Rusland om er zijn zoon Jack (Jai Courtney) te helpen. 'Live Free or Die Hard' (2007) was lachwekkend (hoewel de film wereldwijd meer dan 291 miljoen euro winst maakte), maar verwacht wordt dat de vijfde film opnieuw meer neigt naar het origineel uit 1988.

'Stoker' (1 mei)
Regisseur Chan-wook Park staat bekend om zijn Zuid-Koreaanse blockbusters 'Oldboy' en 'Joint Security Area'. Zijn Engelstalig debuut is een thriller waarin Mia Wasikowska verliefd wordt op haar oom die intrekt bij haar onstabiele moeder (Nicole Kidman). Kidman speelt de emotioneel onstabiele moeder akelig realistisch.

'Oz: The Great and Powerful' (13 maart)
'Oz' wordt pittig. James France is de jonge tovenaar in deze 'Wizard of Oz'-prequel, waarin het verhaal verteld wordt van een tovenaar die verliefd wordt op Flinda (Michelle Williams). De twee vechten samen tegen boze heksen Evanora (Rachel Weisz) en Theodora (Mila Kunis). De film werd geregisseerd door Sam Raimi en lijkt magisch te zullen zijn.

'Carrie' (13 november)
Brian De Palma's film uit 1976 waarvoor Sissy Spacek en Piper Laurie Oscarnominaties ontvingen blijft geweldig, maar deze remake van 'Carrie' met Chloë Grace Moretz en Julianne Moore als moeder-dochterteam door 'Boys Don't Cry'-regisseur Kimberly Peirce lijkt de moeite waard te worden.

'A Place Beyond the Pines' (27 maart)
De film kreeg een lovend onthaal op het filmfestival van Toronto en werd zelfs vergeleken met 'The Godfather'. Ryan Gosling speelt de professionele motorrijder Luke die erachter komt dat hij een zoon heeft bij een ex-vriendin. Om zijn kind financieel te kunnen steunen, gaat hij banken beroven. Bradley Coopers is de jonge agent Avery Cross die in aanvaring komt met Luke. De gevolgen hiervan strekken tot aan de volwassen levens van hun zonen.

'Oblivion' (10 april)
Tom Cruise speelt een eenzame robotreparateur in de film geschreven en geregisseerd door Joseph Kosinksi ('Tron: Legacy'). De postapocalyptische film toont schitterende beelden van onze planeet die is vergaan na een jarenlange nucleaire oorlog. Morgan Freeman is perfect gecast als leider van een groep overlevenden.

'Iron Man 3' (1 mei)
Het succes van 'The Dark Knight Rises' toont aan dat we dol zijn op nukkige superhelden. Iron Man is de laatste kruisvaarder die eraan moet geloven. Robert Downey Jr. liet er geen gras over groeien na 'The Avengers' en staat in deze film tegenover Ben Kingsley, die de slechterik Madarin speelt.

'The Great Gatsby' (15 mei)
Leonardo Di Caprio is de getormenteerde Jay Gatsby, een schatrijke en mysterieuze man die bijna dagelijks decadente feestjes organiseert. Tobey Maguire is de outsider Nick Carraway en Carey Mulligan is Daisy, een oude liefde van Gatsby. De adaptatie van het meesterwerk van F. Scott Fitzgerald door Baz Luhrmann wordt van muziek voorzien door niemand minder dan Jay-Z.

'Star Trek Into Darkness' (5 juni)
In het vervolg op J.J. Abrams' 'Star Trek' uit 2009 keert Chris Pine terug als Kirk, Zachary Quinto als Spock, Zoe Saldana als Uhura, Simon Pegg als Scotty en John Cho als Sulu. Benedict Cumberbatch heeft laten weten dat hij een terrorist gaat spelen. Dat het een explosieve actiefilm wordt, staat vast.

'Man of Steel' (19 juni)
Regisseur Zack Snyder heeft naar verluidt nauw samengewerkt met producer Christopher Nolan om Superman opnieuw uit te vinden voor deze blockbuster. Ook David Goyer, een andere 'Dark Knight'-veteraan, werkte mee aan de film, dus wordt algemeen verwacht dat de film donker en onheilspellend wordt. Henry Cavill speelt Superman, Kevin Coster en Diane Lane spelen de Kents, Russell Cowe is de vader, Michael Shannon is General Zod en Amy Adams Lois Lane.

'World War Z' (3 juli)
Nog meer zombies. Brad Pitt doet mee in de adaptatie van het boek 'World War Z: An Oral History of the Zombie War' (Max Brooks, 2009).

'Monsters University' (10 juli)
'Monsters University' wordt de eerste prequel ooit voor Pixar. In de animatiefilm gaan Sully (John Goodman) en Michael (Billy Crystal) naar de universiteit en proberen ze binnen te geraken bij Monsters Inc.

'The Lone Ranger' (3 juli)
Johnny Depp, die een Oscarnominatie kreeg voor zijn rol als Jack Sparrow in 'Pirates of the Caribbean', werkt opnieuw samen met regisseur Gore Verbinski en speelt Tonto. Armie Hammer, de Winklevoss-tweeling uit 'The Social Network' is de gemaskerde held.

'Pacific Rim' (17 juli)
Guillermo del Toro heeft sinds 'Hellboy II' in 2008 geen film meer geregisseerd, maar 'Pacific Rim' kan wel eens de film zijn die van de cultregisseur een actiefilmheld maakt. Oorspronkelijk zou Tom Cruise meedoen, maar die werd vervangen door Idris Elba. In de sci-fi actiefilm moeten reusachtige door mensen bestuurde robots de Aarde beschermen tegen een buitenaardse invasie vanuit de Stille Oceaan.

'Elysium' (13 maart)
Het vervolg op 'District 9' vindt plaats in 2159, wanneer de zeer rijke mensen op een ruimtestation wonen en de rest op een overbevolkte Aarde moeten wonen. Matt Damon speelt een man die gelijkheid wil brengen in de gepolariseerde werelden.

'The World's End' (25 september)
Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman en Rosamun Pike proberen hun epische kroegentocht van twintig jaar eerder te overtreffen en worden ongewild de enige hoop op overleven van de mensheid. Fans van 'Hot Fuzz' en 'Shaun of the Dead' kunnen hun lol op.

'The Hunger Games: Catching Fire' (27 november)
Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence was een van de nieuwe sterren van 2012 dankzij 'The Hunger Games' en 'Silver Linings Playbook' en uiteraard doet ze opnieuw mee in het tweede deel van de verfilming van Suzanne Collins' trilogie. 'Catching Fire' wordt geregisseerd door Francis Lawrence. Philip Seymour Hoffmann en Jeffrey Wright zijn enkele bekende namen die meedoen.

'Anchorman: The Legend Continues' (releasedatum onbekend)
Opnieuw een sterrenkast voor deze 'Anchorman': Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd, Christina Applegate en Kristen Wiig doen mee. In de film wordt een redactie uit San Diego gevolgd die probeert mee te komen in een veranderend medialandschap. Veel meer weten we nog niet over de film, maar volgens producer Judd Apatow wordt het hilarisch.

Meer over