PlusFilmrecensie

Days of Cannibalism gebruikt de beeldtaal van de western

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld

Waar ligt de grens tussen China en Afrika? De wervende tekst op de poster van Days of Cannibalism plaatst die in het geheel door Zuid-Afrika omsloten koninkrijk Lesotho. De stoffige berglandschappen, waar de lokale bevolking zich vooral te paard beweegt tussen de kleine nederzettingen en waar veehouderij de voornaamste inkomstenbron is, bieden een intrigerende setting voor deze ‘western-documentaire’.

Filmmaker Teboho Edkins gebruikt de beeldtaal en structuren van de western om te tonen hoe de wetteloze krachtmetingen van dat genre vandaag de dag nog altijd plaatsvinden in afgelegen grensgebieden.

In plaats van de goudzoekers die we kennen uit de Amerikaanse westerns zijn in Lesotho Chinese handelaren komen aanwaaien. Ze openen winkeltjes vol ingeblikte etenswaren en goedkope producten uit hun thuisland. Als in een versnelde versie van die filmklassiekers zet ook hier ongebreideld kapitalisme de traditionele gemeenschappen op zijn kop, en ligt wetteloosheid op de loer.

Edkins kent beide kanten van dat verhaal. Hij werd weliswaar geboren in Amerika, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Lesotho. Hij kent het land dus van binnenuit. Na studies in Frankrijk en Duitsland verdeelt hij tegenwoordig zijn tijd tussen Kaapstad en Berlijn. Hij kan dus evengoed als een buitenstaander naar het land kijken.

De film opent nog met een wat simplistische tegenstelling – de lokale Basotho als de nobele en naïeve ‘indianen’, de Chinese immigranten als de nietsontziende kolonisten.

Al snel wordt dat beeld complexer. Ook de Basotho kennen een rücksichtslos economisch systeem, en ook wetteloze elementen zijn hen niet vreemd.

Edkins observeert in alledaagse situaties hoe de twee groepen langs elkaar schuren, zonder verder commentaar te geven. Dat maakt de film, ook al duurt hij nog geen tachtig minuten, soms taaie kost. Sommige momenten zijn wel érg alledaags; dan is het zoeken naar wat Edkins ermee duidelijk wil maken.

Days of Cannibalism

Regie Teboho Edkins
Te zien via Picl en Vitamine Cineville

Meer over