David van Dartel, Sil in de oceaan.

PlusInterview

David van Dartel fotografeert het ruige duinlandschap van Vlieland

David van Dartel, Sil in de oceaan.Beeld David van Dartel

Fotograaf David van Dartel (24) komt zijn hele leven al op Vlieland. Hij maakte een ‘visueel dagboek’.

Laura Kelderman

“Afgelopen januari zijn we bij een temperatuur rond het vriespunt de zee ingegaan, maar alle foto’s waren mislukt,” vertelt fotograaf David van Dartel. Hij leunt een beetje achterover in zijn stoel. “Toen zaten we vervolgens een uur voor de open haard te creperen en te balen. Maar uiteindelijk konden we er wel om lachen.”

Morgen zou Van Dartels expositie Op Vlieland openen in de Elliott Halls Gallery, aan Tussen de Bogen onder het treinspoor. Door de coronamaatregelen gaat de officiële opening niet door, maar zijn de foto’s wel online en op afspraak te bezichtigen.

“Zijn werk is al door mensen uit Is­raël, Australië en de Verenigde Staten gekocht,” vertelt galeriehouder Addie Elliott Vassie. Volgens haar was de keuze om de ongeschoolde en onbekende Van Dartel te representeren een risico. Elliott Halls werkt normaliter met grotere namen, zoals Gered Mankowitz en Matthew Murray. Na het werk van Van Dartel gezien te hebben, wilde Vassie het risico toch graag nemen. “David doet iets unieks. Van zijn werk gaat een gevoel van intimiteit, seksualiteit en vriendschap uit dat iedereen aanspreekt,” vertelt ze opgewekt.

Helmgras

Op Vlieland is een visueel dagboek van Van Dartel. Hij komt zijn hele leven al op het Waddeneiland. Het liefst gaat hij met zijn vrienden het ruige duinlandschap in om met een camera momentopnames te maken. “Het was voornamelijk een uitlaatklep en niet iets waar ik geld mee wilde verdienen. Ik kan nog steeds niet geloven dat mensen mijn werk kopen en in huis ophangen,” zegt Van Dartel, terwijl hij lachend zijn hoofd schudt. “Laatst kreeg ik een foto van iemand uit Chicago die mijn werk aan de muur had hangen met daarnaast een uitzicht op de skyline van de stad.”

Op veel van de foto’s die in de galerie te zien zijn, staat dezelfde jongen. De ene keer tussen het wuivende helmgras, de andere keer te midden van onstuimige golven, maar telkens met een peinzende blik en een volle bos donkerblond haar.

“Dat is Sil, een van mijn beste vrienden,” vertelt Van Dartel. “Hij heeft een goede kop, dus daar heb ik geluk mee.”

Ook met de bereidheid van Sil en zijn andere vrienden prijst Van Dartel zich gelukkig. “Soms rijden we kilometers rond en als ik denk ergens een mooie plek voor een foto te zien, stoppen we gelijk. Iedereen gaat erin mee.” Deze spontaniteit hoopt Van Dartel over te brengen in zijn werk. “Voor mij is het van belang dat foto’s authentiek en organisch zijn.”

De wereld over

Naast fotografie is Van Dartel druk met het runnen van een kledinglijn. Met drie vrienden is hij het label ­Pinkorangeclub begonnen. “Het doel van het label is om kunst verder te trekken dan de galerie en het museum. We willen mensen de mogelijkheid bieden een expositie te geven via hun kleding.”

Elk jaar nodigt de vriendengroep twee bekende Nederlandse kunstenaars uit op Vlieland. “Dan vragen we ze zich aan de hand van een thema te laten inspireren door het Waddeneiland. Die inspiratie uit zich in de ontwerpen van T-shirts, broeken en hoody’s.”

Of de fotograaf anders te werk gaat nu hij weet dat zijn foto’s meer zijn dan alleen een persoonlijke uitlaatklep? “Niet echt. Ik doe nog steeds wat goed voelt voor mij en wat ik mooi vind,” zegt Van Dartel. “Ik blijf ook zeker doorgaan met de serie Op Vlieland. Hopelijk gaat Vlieland door mij dan de hele wereld over. Het is toch een beetje mijn plek, weet je.”

David van Dartel, Op Vlieland, 19/3 t/m 23/5, Elliott Halls Gallery, op afspraak, of via www.artsy.net, www.artsper.com en www.galleryviewer.com

Meer over