PlusInterview

Danser Remy Tilburg: ‘Thuis is een plek waar ruimte is om me eraan te herinneren wie ik ben’

Remy Tilburg begon zijn carrière als kok maar danst nu als acht jaar bij het gezelschap Conny Janssen Danst.  Beeld Andreas Terlaak
Remy Tilburg begon zijn carrière als kok maar danst nu als acht jaar bij het gezelschap Conny Janssen Danst.Beeld Andreas Terlaak

Remy Tilburg danst in Home van Conny Janssen, een voorstelling over de vraag waar we ons thuisvoelen. ‘Het is mooi als je mensen ziet die allemaal een andere geschiedenis hebben en toch op een punt samenkomen.’

Jacq. Algra

Okra met kip en rijst is een van de gerechten die Remy Tilburg graag maakt. Nu is hij een van de gezichtsbepalende dansers van Conny Janssen Danst, maar aanvankelijk koos hij voor het vak van kok. “Ik heb het altijd leuk gevonden om te zien hoe gerechten worden bereid en ik kan ook erg genieten van lekker eten. Dus ik heb de brood- en banketopleiding gedaan en daarna de hotelschool in Amsterdam. Daarna heb ik ruim drie jaar als kok gewerkt onder een aantal topchefs, waaronder Ron Blaauw.”

Tegelijkertijd leerde Tilburg ook hiphopmoves. “Ik had een vriend die overal en altijd danste, ook in het openbaar. Dat inspireerde mij. Ik was verlegen en durfde niet zo veel. Hij was vrij en nergens bang voor. Dat wilde ik ook, dus toen heb ik hem gevraagd of hij mij wilde leren dansen.”

“We gingen samen naar de clubavonden van Don’t Hit Mama, het urban dansgezelschap van Nita Liem. In 2009 heb ik mezelf helemaal in het diepe gegooid en meegedaan aan So You Think You Can Dance. Dat was heel leuk. Daarna ben ik ook uitgenodigd voor The Ultimate Dance Battle, The X Factor en commercials van Nike.”

Meer verdieping

“Het heeft me in korte tijd veel gebracht, maar toen ik bijna twintig was wilde ik op zoek naar meer verdieping. In die tijd ontmoette ik de artistiek leider van de opleiding jazz- en musicaldans in Amsterdam. Op zijn advies deed ik de vooropleiding en daarna ook het hbo-traject. Daardoor heb ik hele verschillende dansstijlen geproefd en mijn muzikaliteit verder ontwikkeld. Ik ben er totaal anders door gaan dansen.”

Voor zijn stage wilde Tilburg auditie doen bij Alvin Ailey American Dance Theatre in New York dat zich focust op Afro-Amerikaanse dansstijlen, maar de auditie van Conny Janssen Danst in Rotterdam was eerder.

“Haar gezelschap kende ik nog niet echt, maar tijdens de auditie ging het allemaal erg lekker. Na afloop hoorde ik dat ik als ik wilde meteen mee kon werken aan een nieuwe voorstelling in een onderzeebootloods in Rotterdam: Mirror Mirror in 2014.”

Inmiddels maakt Tilburg acht jaar deel uit van het gezelschap. Hier groeide hij uit van een enigszins schuchtere stagiair tot markante danser, die zowel overtuigt in de ensembledelen als in solo’s en duetten.

“Voorstellingen in theaters en op bijzondere locaties, mooie decors en live muziek. Er was van begin af aan enorm veel om mezelf in vast te bijten. En nog belangrijker: er is een hele fijne en warme werksfeer en ruimte om je verder te ontwikkelen.”

Improvisatieopdrachten

Vijf jaar geleden nam Tilburg deel aan het creatieproces voor de voorstelling Home, waarmee het gezelschap nu opnieuw op tournee is. Bij aanvang vroeg artistiek leider en choreograaf Conny Janssen elke danser wat thuis voor hem of haar betekent.

“Voor mij is het vooral een plek waar ruimte is om me eraan te herinneren wie ik ben. Een ruimte waar ik vrij mag ademen, spreken, eten, voelen. En een plek waar je je persoonlijke bagage met anderen kunt delen, dat is superessentieel.”

Voorafgaande aan de improvisatieopdrachten in de studio deelde de choreograaf haar inspiratiebronnen, waaronder de TED-talk van ‘multi-local Afropolitan’ Taiye Selasi over identiteit en de film Songs from the Second Floor van Roy Andersson.

“Anderssons film heeft iets vreemds en triests, ook iets melancholisch. Maar het is zo mooi dat je mensen ziet die allemaal een andere geschiedenis hebben en toch op een punt samenkomen. Dat is in feite ook wat wij als dansers in de studio doen.”

“Daarom is het ook zo inspirerend dat we er nu weer een aantal nieuwe dansers bij hebben in het gezelschap. Zij brengen hun unieke levenslijn mee en hebben hun eigen input. Daardoor verandert de voorstelling en dat vind ik mooi. Er ontstaat een nieuw gezamenlijk verhaal, wat perfect is met een thema dat zo actueel en universeel is. De vraag waar je thuis bent is belangrijk voor ons allemaal.”

Home van Conny Janssen Danst: 24/3 De Meervaart Amsterdam, 25-26/3 Theater Rotterdam

Meer over