PlusMuziekrecensie

Danny Vera klinkt op liveplaat kraakhelder en vol zelfvertrouwen

Danny Vera is de afgelopen jaren getransformeerd volgens de lijnen van de Amerikaanse droom.

Stefan Raatgever
null Beeld

Naar goed gebruik pakte Danny Vera de vinylversie van zijn nieuwe live-album begin december eigenhandig in in de kelder van zijn huis in Middelburg. Een gewoonte uit de tijd dat geen platenlabel interesse had in de singer-songwriter met die Elvissnik en zijn voorliefde voor Amerikaanse pedal steel.

Zijn status is het afgelopen jaar echter getransformeerd volgens de lijnen van de klassieke Amerikaanse droom. Dankzij stug volhouden – zijn eerste album verscheen al in 2002 – en het fenomenale succes van de single Roller Coaster (plek 4 in de Top 2000) is Vera toegetreden tot de Nederlandse eredivisie van singer-songwriters.

Dat hij live al tot dat eregilde hoorde, bewijst Vera op Pressure Makes Diamonds Live. Opgenomen in de bescheiden theaters van Oss en Haarlem klinkt hij vol zelfvertrouwen en kraakhelder. Het fijne van een loopbaan lang volharden in waar je in gelooft: het repertoire is uit een stuk gehouwen en past naadloos bij elkaar. Uiteraard speelt hij Roller Coaster – een sfeerrijk en toegankelijk pareltje voor de pieken en dalen van het leven – maar de krachtigste song van de avond is het niet. Die eer gaat naar de mini-western The Outsider, met zijn fraai trillende blazers. Een meeslepend lied over een eeuwige buitenstaander, waarin we zonder veel moeite Vera zelf herkennen.

Meer over