Tv vooraf

Dakloze Wilfred kan wel wennen aan deze luxe hotelkamer, toont Kruispunt

Dakloze Wilfred mag drie maanden in een Amsterdams hotel slapen. Het geeft hem de rust die hij nodig heeft om zijn leven weer op orde te krijgen, toont het programma Kruispunt.

Roelf Jan Duin
In het hotel kan Wilfred in alle rust weer plannen maken voor de toekomst. Beeld KRONCRV
In het hotel kan Wilfred in alle rust weer plannen maken voor de toekomst.Beeld KRONCRV

Zijn relatie liep op de klippen, hij verloor zijn baan en toen stond hij opeens op straat, met twee koffers. Van eentje ontbrak een wiel, de ander had geen handvat. Wilfred bracht zijn eerste nacht als ‘economisch dakloze’ door op het Amstelstation, daarna sliep hij maandenlang op een bankje aan de Amstel. “Als ik nou toch zelf mag kiezen waar ik slaap, dan het liefst een beetje op stand,” zegt hij, terwijl hij wijst naar de statige panden aan de Weesperzijde.

Door een initiatief van sociaal ondernemer Marnix Geus mag Wilfred drie maanden op stand slapen, in een hotelkamer aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het eerste wat hem opvalt als hij in het, wegens de coronacrisis verder lege hotel binnenstapt: de geur. “Hier kan ik wel aan wennen,” zegt Wilfred als hij op bed ligt. Slapen, douchen, eten, slapen, douchen, dat is wat hij gaat doen.

Getrimde baard

Het idee achter het plan van Geus is om mensen zoals Wilfred tot rust te laten komen. Het leven op straat is gejaagd en vermoeiend, en maakt het onmogelijk aan een nieuwe toekomst te bouwen. Maar na een tijdje in het hotel kan Wilfred weer denken aan solliciteren en aan het vinden van een woning. Ontroerend is de slotscène, waarin hij met gewassen haar en een getrimde baard voor de spiegel staat. “Dit is de man die ik wil zijn,” zegt hij tegen zijn evenbeeld.

Kruispunt is niet het eerste programma dat dakloze mensen volgt, eerder deed onder anderen Beau van Erven Dorens dat. Ook arme mensen voor even laten ruiken aan rijkdom en weelde is niet nieuw op televisie.

Verkeerde afslagen

Toch is Van de straat naar een viersterrenhotel een indrukwekkende documentaire. Het toont hoe iemand na ‘een paar verkeerde afslagen’ aan lager wal belandt en hoe moeilijk het is om vanuit die positie je leven weer op de rails te krijgen. Wat helpt is rust, reinheid en regelmaat: inmiddels heeft Wilfred meerdere sollicitatiegesprekken gehad en gloort er hoop aan de horizon.

Kruispunt (KRO-NCRV) , maandag 15 maart om 23.05 uur op NPO 2

Meer over