Dagboek Hendrik Groen wordt dramaserie bij MAX

Omroep MAX komt in het najaar van 2017 met een dramaserie die gebaseerd is op Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Joep School
null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigde omroepbaas Jan Slagter donderdag tijdens een perspresentatie.

Het script is geschreven door Martin van Waardenberg en de cast begint inmiddels vorm te krijgen: Kees Hulst speelt Hendrik Groen, André van Duin zal de rol van Evert vertolken en ook Olga Zuiderhoek speelt in de serie. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

Al in 2015 kocht productiehuis Blazhoffski de filmrechten van het boek, dat geschreven werd onder pseudoniem Hendrik Groen. NRC Handelsblad onthulde in april dat Peter de Smet, een 61-jarige bibliothecaris uit Amsterdam-Noord, schuil gaat achter het pseudoniem, en niet eerder veronderstelde, meer bekende namen als Arnon Grunberg, Stijn Aerden, Sylvia Witteman of Remco Campert. Het boek ontving veel lof en werd in 25 talen vertaald.

Enthousiasme
Jan Slagter is verguld met de serie. "Ik heb het boek gelezen en was daar van onder de indruk - en ik was niet de enige. De NPO was ook snel overtuigd en deze week is de cast gevormd."

Hoe het dagboek, dat gaat over het dagelijks leven in een niet nader genoemd bejaardentehuis in Noord vertaald wordt naar tv, laat Slagter volledig aan Blazhoffski over.

Heel Holland bakt
Ook André van Duin, die momenteel met Kees Hulst op de planken staat met Sunshine Boys, kijkt uit naar de serie die begin 2017 wordt opgenomen. "Het is weer iets anders dan toneel, maar ik heb het boek met veel plezier gelezen, dus volgens mij kan het alleen maar leuk worden."

Van Duin presenteert de komende tijd ook de ontknoping 'Heel Holland bakt' en 'Smaakt naar meer' bij Omroep Max. "Ja, ik zit wel op mijn plek. Het is leuk dat er met Jan één kapitein op een schip zit, die de rest meetrekt."

Of hij ook een nieuw seizoen van Heel Holland bakt zal presenteren, is nog niet bekend. "We gaan er allemaal vanuit dat Martine Bijl in het nieuwe seizoen terugkomt. En dan zal ik netjes een stapje terug doen."

Meer over