Dag van de Componist op zaterdag 18 juni: een muziekinvasie van meer dan honderd Nederlandse componisten

De Nederlandse componist zit anno 2022 een beetje in het verdomhoekje. Een blik op de seizoensprogramma’s van de orkesten leert dat nog maar zeer mondjesmaat iets aan hun werk wordt gedaan. Dat de sector zich hier niet bij wenst neer te leggen, onderstreept de onuitroeibare levenskracht van de scheppende impuls. Die wordt op zaterdag 18 juni ongekend grootscheeps gevierd met De Dag van de Componist, een initiatief van het muziekplatform New Music NOW, met de onvermoeibare Esther Gottschalk als directeur.

Erik Voermans
Sinta Wullur is een van de deelnemers aan de Dag van de Componist. Beeld Hans Thé
Sinta Wullur is een van de deelnemers aan de Dag van de Componist.Beeld Hans Thé

New Music Now is een nieuw netwerk van componisten, uitgevers, programmeurs, podia, festivals en muziekliefhebbers, dat langs de weg van enthousiaste promotie en initiatieven de community, zoals dat in het hiplands heet, van mensen bij wie het hart harder gaat kloppen van nieuwe muziek van Nederlandse makelij hoopt uit te breiden.

De Dag van de Componist is niets minder dan een muziekinvasie. Er zijn in het hele land, in tientallen plaatsen, van Amsterdam tot en met Zwolle, concerten waarop muziek klinkt van ruim 100 in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. In totaal zijn er ruim honderd concerten. NPO Radio 4 wijdt op 18 juni zijn gehele programmering aan Nederlandse muziek, NTR en VPRO doen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg, dat het epicentrum is van het project en New Music NOW zorgt de hele dag voor streams.

Partituur van 400 meter lang

De Dag van de Componist begint een beetje infantiel (maar je wilt natuurlijk de journaals halen) met de onthulling van de Grootste Grafische Partituur Aller Tijden. Oude en jeugdige componisten tekenden eraan mee. De partituur is 400 meter lang en zal worden uitgevoerd door kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. De happening begint om 10.00 uur bij het Stadskantoor naast het Centraal Station Utrecht op het Jaarbeursplein.

Nieuwe composities

In Amsterdam begint de muziek om 13.00 uur, zowel in het Gamelanhuis op de Veemkade 578 als in het Ramses Shaffy Huis. De Nederlands-Indonesische componist Sinta Wullur presenteert eigen composities en werk van bevriende componisten. In Splendor (Nieuwe Uilenburgerstraat 116) spelen vanaf 13.00 uur zestien componisten nieuwe composities met amateurmusici, onder leiding van componist David Dramm. Vanaf 14.00 uur geven musici van het Concertgebouworkest een concert in hun eigen orkesthuis op de Gabriël Metsustraat 16. Hier staan werken van Rob Dirksen, Martijn Padding, Henriëtte Bosmans en Jacob ter Veldhuis op het programma.

Ook het Muziekgebouw doet mee. Vanaf 18.00 uur kan iedereen op de schommels op de kade de interactieve muziekinstallatie WannaSwing laten klinken, met uitzicht op het IJ.

Het volledige landelijke programma is te vinden op newmusicnow.nl