Daft Punk grote winnaar Grammy Awards

Het nummer Get Lucky van Daft Punk is tijdens de 56ste uitreiking van de Grammy Awards uitgeroepen tot Record of the Year. Random Access Memories, het vorig jaar verschenen album van het Franse duo, werd bekroond als Album of the Year. Het liedje Royals van de 17-jarige Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde kreeg de prijs voor Song of the Year en Best Pop Solo Performance. Onderaan het artikel een aantal video's, waaronder Beyoncé, Jay-z en Paul McCartney en Ringo Starr.

Redactie

Get Lucky van Daft Punk werd ook onderscheiden als Best Pop Duo/Group Performance. Bovendien kreeg het duo de Grammy voor Best Dance/Electronica Album. De twee Fransen, zoals gewoonlijk anoniem opererend en aantredend in robot-outfit, lieten het uitspreken van een dankwoord over aan collega's.

Ella Yelich-O'Connor, zoals Lorde voluit heet, had eerder tijdens het gala haar gelauwerde nummer Royals uitgevoerd. Ze hield haar dankwoord kort nadat de prijs voor Best Pop Solo Performance, haar eerste van de avond, werd toegekend: 'Dit is het enige dat ik vanavond totaal niet verwacht had.'

Sprakeloos
Macklemore & Ryan Lewis ontvingen in het Staples Centre in Los Angeles de Grammy voor beste nieuwe artiest. Ben Haggerty, alias Macklemore, was sprakeloos toen hij een van de belangrijkste prijzen van de avond in ontvangst nam. Het was al de vierde Grammy voor het duo, dat voorafgaand aan de feitelijke show al drie onderscheidingen in het genre rap in de wacht had gesleept.

In de categorie Best Music Video konden ze kun nominatie niet verzilveren. Die Grammy ging naar Justin Timberlake featuring Jay-Z voor de video bij het nummer Suit & Tie.Get Lucky van Daft Punk (met Pharrell Williams en Nile Rodgers) werd uitgeroepen tot Best Pop Duo/Group Performance. Bruno Mars won de Grammy voor Best Pop Vocal Album met Unorthodox Jukebox.

Lorde met de Grammy voor Royals, uitgeroepen tot Best Pop Solo Performance. Beeld afp
Lorde met de Grammy voor Royals, uitgeroepen tot Best Pop Solo Performance.Beeld afp
Daft Punk gisteren tijdens de vertolking van Get Lucky, uitgeroepen tot Record of the Year. Beeld reuters
Daft Punk gisteren tijdens de vertolking van Get Lucky, uitgeroepen tot Record of the Year.Beeld reuters
Macklemore (rechts) en Ryan Lewis nemen de Grammy voor beste nieuwkomer in ontvangst. Beeld reuters
Macklemore (rechts) en Ryan Lewis nemen de Grammy voor beste nieuwkomer in ontvangst.Beeld reuters

Ex-Beatles
Het gala werd muzikaal omlijst door tal van artiesten, die soms speciaal voor de gelegenheid bijeen waren gekomen. Zo stonden de twee enige nog in leven zijnde Beatles voor het eerst sinds 2009 weer samen op het podium. Paul McCartney en Ringo Starr voerden een nieuw nummer van McCartney op, Queenie Eye. McCartney speelde piano en Starr zat als vanouds achter het drumstel. Yoko Ono, de weduwe van Beatle John Lennon, stond in het publiek te dansen tijdens het optreden.

De twee ex-Beatles stonden als individuele artiesten op het programma van de awardshow. Pas op het laatste moment werd bevestigd dat ze samen zouden optreden. The Beatles kregen gisteravond de Lifetime Achievement Award toegekend, 49 jaar nadat de groep de Grammy voor Best New Artist had gewonnen. Paul McCartney werd gisteren bovendien met ex-Nirvanaleden Krist Novoselic en Dave Grohl onderscheiden met de Grammy voor Best Rock Song.

Huwelijksceremonie
Een andere gelegenheidscombinatie werd gevormd door Macklemore & Ryan Lewis en de zangeressen Mary Lambert en Madonna. Met Madonna's oude hit Open Your Heart, vervlochten in Same Love van Macklemore & Ryan Lewis, werden 33 (homoseksuele) bruidsparen toegezongen die op het podium live in de echt werden verenigd.

Paul McCartney en Ringo Starr Beeld afp
Paul McCartney en Ringo StarrBeeld afp
Madonna (rechts) en Mary Lambert tijdens de uitvoering van Same Love met Macklemore & Ryan Lewis. Beeld reuters
Madonna (rechts) en Mary Lambert tijdens de uitvoering van Same Love met Macklemore & Ryan Lewis.Beeld reuters

Beyoncé en Jay-Z - Drunk in Love

Paul McCartney and Ringo Starr - Queenie Eye

Nine Inch Nails, Queens of the Stone Age, Dave Grohl, and Lindsey Buckingham samen op het podium.

Kendrick Lamar en Imagine Dragons

Macklemore - Same Love (Ft. Mary Lambert & Ryan Lewis & Madonna)

Meer over