DAF-zanger Gabi Delgado overleden

Maandag is zanger Gabi Delgado overleden. Hij was lid van het in de jaren tachtig populaire Duitse elektropunkduo DAF, bekend van de hit Der Mussolini.

Peter Van Brummelen
Gabi Delgado, rechts, tijdens een DAF-optreden in 1981. Beeld Wikimedia Commons
Gabi Delgado, rechts, tijdens een DAF-optreden in 1981.Beeld Wikimedia Commons

Deutsch Amerikanische Freundschaft heetten ze voluit. In de vroege jaren tachtig was het Duitse duo, dat bestond uit de in Spanje geboren zanger Gabi Delgado en muzikant Robert Görl, een van de voornaamste representanten van de Neue Deutsche Welle. Het duo viel daarbinnen op met monotone en minimale elektronische muziek. Gabi Delgado, die maandag op 61-jarige leeftijd overleed, voegde er vaak half geschreeuwde, soms ook lieflijk gezongen teksten aan toe.

DAF was aanvankelijk een uit meer leden bestaande punkgroep. Later bleven alleen Delgado en Görl over en werd een elektronische koers ingezet. Het duo had een homo-erotisch imago en verwees in hun muzikale en visuele uitingen soms naar totalitaire regimes. Hun grootste hit was in 1982 Der Mussolini, een nummer waarin ook Adolf Hitler en Jezus Christus werden genoemd. De naam Deutsch Amerikanische Freundschaft werd geïnspireerd door de DDR-massaorganisatie Gesellschaft für Deutsch-Sowjetische Freundschaft.

De muziek van DAF, door Delgado en Görl omschreven als ‘elektronische lichaamsmuziek’, wordt beschouwd als een belangrijke voorloper van genres als house en techno. De dood van Gabi Delgado werd maandag door Robert Görl bekendgemaakt op Facebook. Waaraan Delgado is overleden werd daarbij niet vermeld. Delgado werd geboren in 1958.

Meer over