PlusAchtergrond

Daar is de beige trui van Hendrik Groen weer

In het nieuwe seizoen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen speelt Kees Hulst opnieuw de hoofdrol. ‘De enige aanwijzing die ik kreeg was: twintig jaar erbij.’

Hannah Stöve
Hendrik Groen en Omanido gaan in dit seizoen onder andere op een wijnreisje.  Beeld Mark de Blok / MAX
Hendrik Groen en Omanido gaan in dit seizoen onder andere op een wijnreisje.Beeld Mark de Blok / MAX

Regisseur Tim Oliehoek had een probleem voor zijn tweede seizoen van de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen: het leegstaande verzorgingshuis ’t Reijgersbosch in Duivendrecht, dat hij voor de eerste reeks gebruikte als filmset, werd ineens aan studenten verhuurd, terwijl het grootste deel van de serie binnen de bedompte muren van dat complex werd gefilmd.

De oplossing: de buitenkant werd gefilmd, maar de bekende hallen en kamers moesten helemaal worden nagebouwd door een decorteam, en van een beige-grijs Hendrik Groen-sausje worden voorzien. Zo is er toch nog een tweede seizoen (en laatste) van de serie gekomen, dat vandaag begint bij Omroep Max.

Het eerste seizoen was een daverend succes, net zoals de gelijknamige bestseller van het boek van Amsterdammer Peter de Smet, waarop de serie gebaseerd is. Het boek werd in 35 landen uitgegeven, er kwam een toneelstuk, en er volgde een tweede dagboek: Zolang er leven is, waar het tweede seizoen van de serie over gaat.

De cijfers zijn uitzonderlijk. Van de twee romans samen werden in Nederland en Vlaanderen meer dan een half miljoen stuks verkocht. Gemiddeld keken 2,4 miljoen mensen naar Hendrik en de lieve vrienden van zijn rebellenclubje Omanido (kort voor ‘oud maar niet dood’), die samenwonen in een tehuis in Amsterdam-Noord.

De serie eindigde (spoileralert) met de dood van Hendriks goede vriendin Eefje, gespeeld door Olga Zuiderhoek. Daardoor begint het nieuwe seizoen wat donker, zegt Kees Hulst (67), die weer de hoofdrol van Hendrik Groen op zich nam.

“De ontwikkelingen in het verzorgingshuis zijn ook niet echt rooskleurig: de bewoners worden allemaal verspreid over andere tehuizen.” Gelukkig gaat de Omanidoclub ook weer op allerlei uitstapjes, zoals een wijnreisje naar Frankrijk, dat Eefje nog graag had willen maken.

Waar regisseur Oliehoek moeite had om André van Duin, die Evert speelt, in het gareel te krijgen – hij mocht beslist niet lollig doen of wenkbrauwen optrekken – had hij voor Hulst één aanwijzing. “Twintig jaar erbij, zei Tim alleen maar. Ik ben een fysiek acteur, dus dat doe ik in een handomdraai: vooroverbuigen, langzaam praten.”

Latex kraaienpoten

Om hem op de close-ups ook een jaar of negentig te laten lijken, kreeg Hulst latex nepkraaienpoten naast zijn ogen geplakt. “Dat erop doen was niet zo erg, maar eraf… Ik trok mijn eigen huid tot bloedens toe open. Dus na verloop van tijd hebben we mijn eigen lijntjes wat steviger aangetekend.”

Hoe gezellig en knus het er ook allemaal in de serie uitziet, in het echt was het ploeteren, zegt Hulst.

“De Omanidovriendjes komen een halve dag om een paar scènes op te nemen. Ik zit in ieder shot: ik deed het licht aan, en het licht uit. Ik had een persoonlijke waakhond die me overal volgde, en me van de ene beige sweater in de andere beige overgooier hees.”

Alles voor dat miljoenenpubliek, al zegt het Hulst weinig. “Natuurlijk vind ik het fijn dat het vorige seizoen goed werd ontvangen, maar ik doe gewoon mijn werk. Tim is supergoed, de acteurs zijn supergoed, we zijn allen bezeten van ons vak. Dat matcht.”

Het geheime dagboek van Hendrik groen, seizoen twee, vanaf vanavond om 22.15 uur op NPO 1.

Meer over