PlusFilmrecensie

Cynisme is niet alles, toont Flora & Ulysses overtuigend

Joost Broeren-Huitenga
Flora & Ulysses. Beeld Netflix
Flora & Ulysses.Beeld Netflix

De tienjarige Flora noemt zichzelf een cynicus. Dat blijkt al snel een pose in de kleurrijke jeugdfilm Flora & Ulysses, waarin superheldenfan Flora stuit op een eekhoorn die over superkrachten lijkt te beschikken. Het meisje heeft zich dat cynisme aangemeten om de dreigende scheiding van haar ouders het hoofd te kunnen bieden.

Mocht een echte cynicus de film zien, dan zou die er wel wat over te zeggen kunnen hebben. Dat mega­studio Disney de kijker in lijkt te peperen dat ze inmiddels eigenaar zijn van schijnbaar de hele popcultuur, door de superhelden uit de stal van stripgigant Marvel (ingelijfd in 2009) achteloos rond te strooien, en de ­beroemde filmmuziek uit Star Wars (verworven in 2012) hier als deurbeldeuntje te verkwanselen. Of dat de film vooral een marketingdoel dient: om ook jonge meisjes naar de toch al uiterst lucratieve superheldenfilms te sturen.

Maar goed, cynisme is niet alles, zoals Flora & Ulysses overtuigend toont. De kern van de boodschap, helder uiteengezet voor jonge kijkers, is: durf te hopen.

Dat durft Flora (innemend gespeeld door Matilda Lawler) aan het begin van het verhaal juist niet. Ze durft niet meer te hopen dat de superhelden waarover ze fantaseert ­bestaan in de echte wereld en ook niet dat het nog goed komt tussen haar ouders.

Vader George (Ben Schwarz) is striptekenaar, moeder Phyllis (Alyson Hannigan) schrijft liefdesromans en beiden laten gebeuren dat hun kwakkelende carrières hun ­relatie opbreken.

Komt goed, natuurlijk, dankzij het avontuur rond Flora’s eekhoorn. De vlekkeloos digitaal geanimeerde Ulysses is een eindeloze zoetekauw die kan vliegen en bovendien een niet onverdienstelijk dichter blijkt te zijn. Flora moet haar nieuwe vriendje echter eerst beschermen tegen haar moeder en als die eenmaal om is tegen de plaatselijke hondenvanger.

Regisseur Lena Khan kneedt het tot een energiek verhaal, met de levendigheid (en realiteitszin) van een cartoon. Een kinderfilm uit een klassieke mal, maar hedendaags genoeg aangekleed om niet sleets te zijn.

Flora & Ulysses

Regie Lena Khan
Met Matilda Lawler, Alyson Hannigan, Ben Schwartz
Te zien via Disney+

Meer over