Culturele organisaties schrijven brandbrief aan minister en wethouders

Veertien grote culturele organisaties in Nederland hebben een brandbrief gestuurd aan cultuurminister Van Engelshoven en de wethouders cultuur van de vier grote steden.

Erik Voermans
Het Rijksmuseum is een van de ondertekenaars van de brandbrief. Beeld
Het Rijksmuseum is een van de ondertekenaars van de brandbrief.

De ondertekenaars van de brief − onder meer het Rijksmuseum, Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet en Internationaal Theater Amsterdam − schrijven dat de culturele en financiële schade door de coronacrisis ‘enorm is en het voortbestaan van culturele infrastructuur en de werkgelegenheid in gevaar brengt’.

Daarom dringen zij aan op een ‘robuust fonds’ voor ondersteuning van de (inter)nationale culturele infrastructuur en willen zij hierover ook spoedig in gesprek met de bestuurders. De ondertekenaars stellen voor de huur tijdelijk kwijt te schelden, het percentage van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) te verhogen en van toepassing te verklaren op freelancers, in een financiële compensatie rekening te houden met de anderhalvemeteraanpak, die juist voor theaters en gezelschappen zulke verstrekkende gevolgen heeft, en bij de opzet van een noodfonds niet alleen na te denken over de noden op de korte termijn.

“Wij vrezen ook voor de gevolgen op de lange termijn. Het culturele leven zal misschien pas over één of twee jaar weer ‘normaal’ zijn, en dan gaan we ervan uit dat er van alles is veranderd,” schrijven de ondertekenaars.

De brief is ondertekend door het Rijksmuseum, Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet en Internationaal Theater Amsterdam, Nederlands Dans Theater, Kunstmuseum Den Haag, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Balletorkest, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, Theater Utrecht en Zuiderstrandtheater Den Haag.

Meer over