Culturele instellingen Noord-Holland krijgen nog 4,4 miljoen euro noodsteun

De provincie Noord-Holland steunt 46 culturele instellingen met 4,4 miljoen euro om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Amsterdamse instellingen kunnen net als bij een vorige ronde niet bij het noodfonds terecht.

Het Parool
Het Amsterdamse Bostheater kan wel rekenen op steun, gezien het valt onder de gemeente Amstelveen. Beeld Marc Driessen
Het Amsterdamse Bostheater kan wel rekenen op steun, gezien het valt onder de gemeente Amstelveen.Beeld Marc Driessen

Het gaat om overgebleven geld uit een noodfonds dat de provincie vorig jaar heeft opgezet. Toen stelden de provincie en gemeenten samen 11 miljoen euro beschikbaar voor honderd culturele instellingen. De steun wordt verdeeld onder 26 musea, 10 muziekpodia, 5 filmhuizen, 2 festivals en 3 andere culturele instellingen buiten de hoofdstad.

Amsterdamse instellingen kunnen ook deze ronde geen beroep doen op het noodfonds van de provincie, omdat die al gebruik kunnen maken van het steunpakket van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het eigen Amsterdamse noodfonds, liet een woordvoerder van de provincie eerder weten.

In Amstelveen krijgen onder meer de Schouwburg Amstelveen bijna 129.000 euro en het Cobra Museum voor Moderne Kunst zo’n 367.000 euro. Het Amsterdamse Bostheater ruim 98.000 euro, ruim twee keer zoveel als bij de vorige ronde (44.280 euro).

‘Hard getroffen’

‘De culturele sector is enorm zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook het afgelopen half jaar hebben veel instellingen wel kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Dat zorgt ervoor dat het voortbestaan vaak nog steeds onzeker is,’ stelt gedeputeerde Cultuur Zita Pels in een reactie.

De instellingen die het meeste geld uit het noodfonds ontvangen zijn Stichting Zaans Museum in Zaanstad (ruim 474.000 euro) en Theater De Meerse in Haarlemmermeer (zo’n 384.000 euro).

Meer over