PlusSerierecensie

Criminal: een uitstekende formule van Netflix

Ab Zagt
null Beeld SEDAT SUNA/EPA
Beeld SEDAT SUNA/EPA

Er is geen druppel bloed te zien, doodskreten zijn niet te horen en ook lijken blijven uit beeld. Toch gaat de nieuwe misdaadserie Criminal over verschrikkelijke uitingen van geweld, variërend van de moord op een autistisch meisje tot het laten verdwijnen van een internetdate die mogelijk door de hond van de verdachte is opgegeten.

Ondanks deze saai lijkende aanpak is Criminal een van de spannendste en intrigerendste series die op dit moment online te volgen zijn. Opmerkelijk is de aanpak: alle afleveringen spelen zich af in een verhoorruimte waar een rechercheteam een verdachte uit de tent probeert te lokken of met valse beloftes tot een bekentenis probeert te dwingen.

Criminal leunt helemaal op de ondervragingen door de politie­mensen. Hun gedetailleerde vragen prikkelen de fantasie van de kijker, die zelf kan meedenken. De afloop is vaak anders dan verwacht.

Opmerkelijk is de opzet van de reeks, die voorlopig bestaat uit viermaal drie afleveringen. Het is een internationale serie die zich afspeelt in Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Een inhoudelijk verband tussen de verhalen is er niet. De decors zien er wel hetzelfde uit. Een groot scherm, waarop het opsporingsteam de ondervragingen door door­gewinterde rechercheurs kan volgen.

De methoden zijn niet allemaal okselfris. In een Spaanse aflevering over een vrouw die verdacht wordt van de moord op een internetdate, wordt zij geconfronteerd met een nepbevel van de rechter om haar geliefde hond te doden die vermoedelijk het lijk van het slachtoffer heeft opgepeuzeld.

De onderlinge verhoudingen binnen de vier opsporingsteams vormen een tweede verhaallijn in de serie. Onderlinge na-ijver, ongewenste intimiteiten, ongeoorloofde affaires. Allemaal bijvangst voor de kijker.

Wat de serie echt de moeite waard maakt zijn de intense verhoren van de verdachten, die stuk voor stuk vertolkt worden door uitstekende acteurs die heel goed moeten liegen.

Met Criminal doet Netflix een slimme zet. Het is een uitstekende formule om Europees drama te maken voor een breed publiek. Interessant zijn ook de verschillen in de verhalen. Zo wordt in een van de Franse afleveringen gerefereerd aan de terroristische aanslag op het muziekcentrum Bataclan. Wat niet verandert, is het stringente stramien van Criminal, een serie die schreeuwt om veel vervolgafleveringen – misschien uit Nederland?

Serie

Criminal
Te zien Netflix

Meer over